Hlavní obsah

Tisíc druhů sýra na jedné pizze. Ve Francii překonali světový rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzští šéfkuchaři Benoît Bruel a Fabien Montellanico vyrobili ve spolupráci se sýrařkou Sophie Hatat Richart-Lunaovou a youtuberem známým jako Florian OnAir pizzu s 1001 druhy sýra. Jejich počin, jenž se uskutečnil v Lyonu, si vysloužil hned dva světové rekordy.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Rekordní pizza obsahovala 1001 druhů sýra.

Článek

Podle Guinnessovy knihy rekordů šlo o pizzu s nejvíce druhy sýra a rovněž o výstavu s nejvíce druhy sýra na světě.

Prvně zmíněného rekordu už Benoît Bruel v minulosti jednou dosáhl, když v roce 2020 zhotovil pizzu s 254 druhy sýra. O rok později ho však překonal Morgan Niquet s 834 různými sýry.

Francouzský šéfkuchař prozradil, že mu mnoho farmářů a sýrařů nabízelo sýry zdarma, protože se jim líbila myšlenka být součástí světového rekordu.

Celkem 940 sýrů pocházelo z Francie a dalších 61 z různých zemí světa. Z každého sýra se použila dvougramová kostka. Na těstový základ pizzy se nejprve pokládaly tvrdší z nich a na ně následně ty měkčí.

„Těsto na pizzu jsme museli předvařit, aby se pod tíhou všeho toho sýra neroztrhlo,“ vysvětlil Bruel, jenž měl z dosaženého rekordu velkou radost.

„Výrobcem pizzy jsem 13 let. Vymyslel jsem vlastní recept na pizzu a od té doby, co pracuji ve svém podniku, je mým jediným snem dělat pizzu s co nejširší škálou sýrů,“ uzavřel.

KVÍZ: Pochutná si na ní skoro každý. Kolik toho víte o pizze?

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám