Hlavní obsah

Španěl je nejstarším člověkem, který absolvoval trek napříč Grand Canyonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V 92 letech se Španělovi Alfredu Aliagaovi podařilo úspěšně dokončit trek ze severního k jižnímu okraji Grand Canyonu v americké Arizoně. Stal se tak nejstarším člověkem na světě, který trek dlouhý 38,6 kilometru absolvoval. Do cíle dorazil po dvou dnech, během nichž strávil chůzí přes 21 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Grand Canyon

Článek

Aliagu na treku doprovázela dcera, zeť a další dva lidé. „Bylo to tak povzbudivé. Jakmile jste tam, všechno dostane jiný rozměr, protože jste tak maličcí a on (Grand Canyon) je tak ohromný a silný. Pokud jste nábožensky založení, právě tady najdete Boha. Pokud jste duchovně založení, najdete tady hlubší význam,“ řekla pro server Fox 9 Aliagova dcera Anabel Aliaga-Buchenauová.

Nejstaršímu cyklistovi Británie je 89 let, přestat jezdit neplánuje

Muži

Španěl se do Grand Canyonu zamiloval v 90. letech minulého století. Je vystudovaným geologem a vždy ho nesmírně fascinovaly horniny. Poté, co v roce 1996 odešel do důchodu, společně s manželkou cestoval rok v dodávce po amerických národních parcích. „Právě Grand Canyon ho tehdy zaujal nejvíce,“ tvrdí jeho zeť Jurgen Buchenau.

Láska k pěší turistice Aliagu a jeho manželku přivedla do řady zemí po celém světě, včetně Austrálie, Chile či do základního tábora Mount Everestu. Když Španělova žena v roce 2006 zemřela, tehdy 75letý Aliaga odjel do Nepálu a absolvoval náročný šestidenní trek.

Trek ze severního k jižnímu okraji Grand Canyonu už v minulosti rovněž dokončil, dokonce opakovaně. Tentokrát na něj ale v cíli poprvé čekaly desítky lidí, kteří mu fandili. „Bylo to úžasné. Všichni říkali: ‚Super, Alfredo, dokázal jsi to!‘ Bylo to jedinečné,“ svěřil se Aliaga, který podle svých slov plánuje stejný počin i příští rok.

Do cíle cesty dlouhé 38,6 kilometru dorazil po dvou dnech, během nichž strávil chůzí přes 21 hodin. Spoustu času prý trávil fotografováním s lidmi, které potkal a kteří ho podporovali.

Dosud nejstarším člověkem, který tento trek úspěšně absolvoval, byl Američan John Jepkema ve věku 91 let a 152 dní. Guinnessova kniha rekordů nový rekord prozatím nepotvrdila, neboť tento proces obvykle trvá několik měsíců.

Válečný veterán ve 102 letech dokončil půlmaraton

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám