Hlavní obsah

Nejstaršímu cyklistovi Británie je 89 let, přestat jezdit neplánuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

89letý šampion v cyklistice je pravděpodobně nejstarším závodním cyklistou v Británii. I přes svůj věk se pravidelně umisťuje na prvních příčkách všech závodů, kterých se účastní, a s cyklistikou prý nikdy přestat neplánuje.

Nejstarší britský cyklistický závodník nechce přestat závodit ani v 89 letechVideo: AP

 
Článek

Walter Fowler, svým přátelům známý jako Wally, dosáhl tento měsíc dalšího vítězství, když se střetl s ostatními jezdci nad 80 let a získal medaili ve sprintu na 2 km s časem 3,17 minuty. Marketingový manažer v důchodu projel od roku 1949 na kole téměř celý svět poté, co se tomuto koníčku začal ve svých patnácti letech věnovat.

Walterovi rodiče neměli za druhé světové války žádné peníze. O pojízdném kole si tak mohl pouze nechat snít. „Když jsem potom kolo měl, nemohl jsem se ho nabažit. Určitě jsem v životě najezdil přes milion kilometrů a užil jsem si každý jeden z nich,“ vypráví Walter. „Nyní, o více než 70 let později, by život nebyl normální nebo dokonce přijatelný, kdybych z jakéhokoli důvodu nemohl na kole jezdit,“ dodává.

Walter má jednoho dospělého syna, dvě vnoučata a dvě pravnoučata. Jeho žena Margaret ho v cyklistice podporovala 50 let. „Když v roce 2014 má žena zemřela, rozhodl jsem se s jejím duchem pokračovat v jízdě a závodění.“

Za vysněnou školou jel napříč Afrikou čtyři tisíce kilometrů na kole

Muži

Walterovi bude příští rok v dubnu 90 let. I přesto se už připravuje pokořit další výzvu, překonat světový rekord v hodinovém vytrvalostním závodě pro cyklisty nad 90 let. Současný rekord drží americký cyklista Carl Grove. Walter ale věří, že jeho vítězný čas dokáže překonat.

V minulosti již překonal rekord v hodinovém vytrvalostním závodě na velodromu Geraint Thomas ve Walesu - v roce 2019 v kategorii 85-89 let na 34,602 km. A tento rok porazil desítky cyklistů, když vyhrál stíhací závod na 2 km na mistrovství světa Masters Track 2023 v Manchesteru.

Walter ale na kole jezdí především proto, že ho to baví a udržuje v kondici. „Závodit je samozřejmě hezké, ale určitě není nutné vyhrávat,“ říká. S cyklistikou zatím v plánu přestávat nemá. „Pokud ale nebudu moci závodit, možná najdu horu, na kterou bych mohl vylézt.“

Nejstaršímu motocyklovému závodníkovi je 98 let

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám