Hlavní obsah

Šneci z Beskyd jsou jako pravá svíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na to, s čím si hrají děti nebo čeho se jiní štítí, vsadil vyučený kuchař Pavel Karch (34) z Písku na Jablunkovsku. A začal v Beskydech chovat šneky, z kterých vyrábí delikatesy.

Foto: Právo

Ze šnečího masa vyrábí Pavel Karch hned několik druhů delikates.

Článek

„Manželčin strýc chtěl před lety začít podnikat a přišel s chovem šneků. Všichni se tomu smáli, ale pak se přidal tchán a po roce já,“ popsal majitel farmy. Tu dnes vede sám, rodina mu však se vším pomáhá.

Původní plán byl šneky chovat a prodávat živé ke zpracování. „Jenže jsme zjistili, že když chcete prodat půl tuny nebo tunu šneků, tak je to stejné, jako bych vás poslal do Makra, ať tam prodáte kostku másla,“ směje se. Rodina proto vše přehodnotila a začala šneky i zpracovávat. První, tzv. mateční stádo čítalo 70 šneků. Ty Karch rozmnožil, část z nich zpracoval a část nechal k množení. Dnes, v běžném roce, odchová 70 až 80 tisíc šneků.

Nový druh vodního šneka se jmenuje po Gretě Thunbergové

Svět

„V líhni se vytvoří vajíčka. Z nich jsou šneci do ohrad, a když je jich dost, tak i kaviár,“ nastínil s tím, že snášet vajíčka budou šneci zhruba za měsíc. Přibližně na konci května putují malí šnečci do ohrad na zahradě. „Speciální ohrady kryjí šneky proti větru, predátorům a zavlažují je, aby nevyschli,“ objasnil a dodal, že čím víc vlhka šneci mají, tím lépe. A aby dobře rostli, přikrmuje je majitel směskou s minerály a vitamíny.

V Karch Snail Farm, jak se farma nazývá, chovají hlemýždě afrického a pak jeden menší druh. „Šnek africký je podobný našemu zahradnímu. Je však trošku větší, ulitu má lehce oválnou a na rozdíl od zahradního šneka, který roste tři až čtyři roky, vše zvládne za čtyři až sedm měsíců,“ vysvětlil a připojil, že dospělý kus má 20 až 25 gramů.

Moravští vinaři oživují zapomenutou odrůdu a popsali, jaké bude letos víno

Muži

Sběr šneků startuje na podzim. Asi 50 kilo plžů zůstane na množení, zbytek farma zpracuje. „V síťových sáčcích se musí minimálně pět dní třikrát denně pořádně propláchnout vodou. Pak je zachladím na čtyři až šest stupňů, pustím na ně vzduch a oni se zavřou. Vytvoří si přes vchod do ulity vápennou blanku a usnou,“ nastínil Karch. „Když je usmrtím a odstraním sliz, tak je zavakuuji a šokově zamrazím. Nakonec je podle potřeby zpracuji. Vařím je postupně ve vodě, vývaru a víně a upravuji. Je to téměř dvoudenní práce, než je várka hotová,“ poukázal.

Všechny recepty, které farmář používá, jsou jeho dílem. Šneky podává s bylinkovým máslem, mandlemi a sýrem, rajčaty a šunkou, pečenými paprikami a chilli či chorizem nebo v oleji s rajčaty a olivami či špekem a sýrem.

„Během měsíce dvou bude i paštika,“ slíbil Karch, jehož produkty vlastní regionální známku Górolsko Swoboda i značku umožňující prodej v EU. „To znamená minimálně pět přísných kontrol ročně,“ upozornil s tím, že nejvíc šneků prodá na Slovensku, pak v Česku a Polsku. Do budoucna pak myslí na německý trh.

Kvůli koronaviru se však nekonají žádné gastroakce, kde šnečí pochoutky Karch nabízel. A tak je prodává přes e-shop, do vinoték, po telefonu i známým. Právě covid-19 zbrzdil plány na další rozvoj farmy. Z nynější necelé tuny by se chtěl Karch dostat na dvojnásobek. Toho, že by o šnečí maso nebyl zájem, se nebojí. „Má skoro stejné nutriční hodnoty jako pravá hovězí svíčková,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám