Hlavní obsah

Nový druh vodního šneka se jmenuje po Gretě Thunbergové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Němečtí zoologové pojmenovali jeden z nově objevených druhů šneka po švédské ekologické aktivistce Gretě Thunbergové. Miniaturní, asi tři milimetry dlouhý sladkovodní plž, který žije na Novém Zélandu, získal jméno Opacuincola gretathunbergae.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Greta Thunbergová

Článek

Podle univerzity v Greifswaldu jde o vyjádření respektu k činnosti mladé Švédky, která stála u zrodu hnutí Fridays for Future, uvedla agentura DPA.

Vědci popsali objev nových druhů v odborném magazínu European Journal of Taxonomy. Kromě Thunbergové jedním z nových jmen (Obtusopyrgus farri) vzdali hold i novozélandskému hudebnímu skladateli Garethu Farrovi.

Pro Thunbergovou nejde o první poctu tohoto druhu. Jeden živočišný druh byl po ní pojmenován už loni - shodou okolností šlo také o miniaturního plže, který byl objeven v pralese na ostrově Borneo. Ten nese název Craspedotropis gretathunbergae.

Brouk dostal jméno po aktivistce Gretě

Koktejl

Předloni po ní byl pojmenován i nově popsaný druh brouka. Maličký, medově zbarvený brouček z čeledi pírníkovitých (Ptiliidae) nese jméno Nelloptodes gretae.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám