Hlavní obsah

Seřval Gatese, porazil rakovinu a milovanému týmu pomohl s nejcennější trofejí

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako kdyby se doteď jaksepatří nevyřádil ve sportovních klubech, které vlastní, Paul Allen (61) pošilhává po tenise. „Proslýchá se, že do dvou tří let chce s plnou parádou vtrhnout do pořadatelství některého z turnajů série ATP Masters. Nezáleží na tom, zda budou z jarního korku (Indiana Wells, Miami) či letního betonu v Cincinatti. Už se rozhodl – chce některý vlastnit, stůj co stůj,“ napsal v polovině března list USA Today.

Foto: Profimedia.cz

Paul Allen v roce 2011.

Článek

Čtrnáctiletý Allen se na škole Lawside School seznámil s o dva roky mladším Billem Gatesem, dnes nejbohatším mužem světa. V roce 1974 se jim do rukou dostal počítač Altair 8 800 firmy MITS. Postrádal ovšem software – a „kluci“ mu ho dodali. MITS si je poté najala, avšak oba se později trhli – v Novém Mexiku vdechli život firmě Microsoft. Ačkoli prvních pět klientů zbankrotovalo, Allen a Gates to se zaťatými zuby ustáli a přesunuli se do Seattlu.

Pak Allen onemocněl rakovinou lymfatických uzlin. Absolvoval chemoterapii a nemoc zahnal. Na Vánoce 1982, uprostřed léčby, seděl v kanceláři. V autobiografii pak vylíčil, jak nechtěně vyslechl rozhovor dalších dvou spolumajitelů Microsoftu – Gatese a pozdějšího šéfa Microsoftu Steva Ballmera. Ve vedlejší kanceláři ho nahlas probírali – jak je zbytečný, nepřínosný a že by bylo nejvhodnější ho z firmy vyštípat. Allenovi ruply nervy, vřítil se do místnosti a na parťáky se rozkřičel: „To je neuvěřitelné. Předvedli jste své skutečné charaktery – a to jednou provždy!“

Neprodal a tím zbohatl

Když Allen v roce 1983 opouštěl Microsoft, Gates ho přemlouval, aby mu prodal akcie za pět dolarů za každou. Allen se domáhal deseti. Gates nekýval, obchod se tudíž nekonal. To Allenovi vykolíkovalo cestu k miliardám. Akcie mezitím raketově vzrostly – až na 7 400 dolarů za kus.

Foto: Profimedia.cz

Paul Allen poté, co vyhrál tým Seattle Seahawks v roce 2014 SuperBowl.

Recidiva rakoviny, kterou v roce 2009 přestál, ho změnila na filantropa. Víc než 1,5 miliardy dolarů věnoval na výzkum onkologických onemocnění. V roce 2010 se veřejně zavázal, že přinejmenším polovinu bohatství převede na dobročinnost.

Z nýmandů mistři

V roce 1997 zachránil tým amerického fotbalu Seahawks z města, pro které má takovou slabost – Seattlu. Jeho bývalý majitel ho chtěl přesunout do Kalifornie. „Pro Allena se tento tým stal prestižní, ale i srdeční záležitostí. Krok za krokem ho táhl vzhůru. Peníze zmohou hodně, ale určitě ne všechno. Rozhodují lidé. Manažerům poskytl patřičnou volnost, štědře odměňoval lovce talentů,“ líčil v listu Boston Globe publicista Gene Scott.

Vyplatilo se. Natolik, že „nýmandi“ ze Seattlu v únoru dobyli slavný Super Bowl. Ti, kdo Allena znají, mají za to, že se tímto triumfem, pokud jde o americký fotbal, zřejmě už nabažil. „Už se natahuje po tenise. Pokud i tady prorazí, máme se na co těšit,“ prorokuje Gene Scott.

Nejbohatší muži ve sportu
PořadíJménoMajetekKluby
1.Paul Allen316 mld. korunSeattle Seahawks (americký fotbal), Portland Trail Blazers (košíková – NBA), Seattle Scunders (fotbal)
2.Stanley Kroenke110 mld. korunDenver Nuggets (NBA), Colorado Avalanche (hokej – NHL), Arsenal Londýn (fotbal)
3.Malcolm Glazer83 mld. korunManchester United (fotbal), Tampa Bay Buccaneers (americký fotbal)
zdroj: Forbes

Reklama

Výběr článků

Načítám