Hlavní obsah

Říjnová gastrorevoluce v Moskvě, devět podniků má nově michelinskou hvězdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že je v Moskvě řada vynikajících restaurací, se mluví už dlouho. Nyní se na ně zaměřil i tradiční francouzský gastronomický průvodce Michelin a vůbec poprvé rozdal svoje hvězdy v postsovětské zemi. Radost z prestižního ocenění má celkem devět podniků.

Foto: Profimedia.cz

Interiér moskevské restaurace Biologie, která získala michelinskou hvězdu.

Článek

Sedm restaurací získalo v letošním vydání publikace jednu hvězdu, dvě další se můžou pochlubit dvěma hvězdami z celkově tří možných. Celkem se v průvodci objevilo 69 moskevských podniků.

I když je to z pohledu francouzské společnosti poměrně revoluční krok, zdá se, že u michelinských hvězd zůstane zatím pouze v Moskvě. „O rozšíření do dalších měst zatím rozhodnutí nepadlo,” řekl dříve agentuře Ria Novosti ředitel průvodce Gwendal Poullennec.

Foto: Profimedia.cz

Celkem se v průvodci objevilo 69 moskevských podniků.

Ocenění dvěma hvězdičkami se dočkaly restaurace Twins Garden a ARTEST – Chef's Table. První jmenovaná si pro hvězdy došla i díky vlastní bio farmě, velkou roli hrál také důraz na národní tradice. Menu je navíc pojmenováno podle geografických oblastí.

Nejlevnější michelinský podnik přišel o svou hvězdičku

Muži

„Na ruské kulinářské scéně se v posledních třiceti letech objevilo několik nových trendů ztělesňovaných talentovanými šéfkuchaři, kteří se věnují vyzdvihování kvality lokálních produktů, jako je vladivostocký krab, borodinský chléb, halibut z Murmansku a smetana – zakysaný krém používaný k přípravě hovězího stroganoff,” uvedli v prohlášení autoři michelinského průvodce ještě před slavnostním zveřejněním nového průvodce a oceněných restaurací.

Podle agentury Reuters jde o první ocenění ruských restaurací michelinskými hvězdami v postsovětské éře. Michelin, označovaný za bibli gastronomie a známý přísnými standardy, vydal svého prvního průvodce v roce 1900, hvězdičkový systém zavedl ve 20. letech 20. století. V Rusku byl podle svého prohlášení aktivní do bolševické revoluce v roce 1917.

V restauraci nejdřív umýval nádobí, dotáhl to k michelinské hvězdě

Muži

Ruská kuchyně projevuje kreativitu a používá tradiční produkty zejména od roku 2014, kdy režim zavedl embargo na dovoz čerstvých evropských produktů, poznamenala agentura AFP. Moskva před sedmi lety zakázala dovoz potravin ze zemí, které předtím zavedly či podpořily protiruské sankce kvůli anexi ukrajinského poloostrova Krym.

AFP zároveň konstatuje, že ruská kuchyně, jíž kulináři dlouho opovrhovali, prošla v posledních letech velkým vývojem, objevila své kořeny a využila vlivy ze všech koutů bývalého Sovětského svazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám