Hlavní obsah

Restaurace v Tokiu má v nabídce cider s výtažkem z mohutnatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hmyzí pokrmy a podniky zaměřené na jejich přípravu jsou v dnešní době čím dál běžnější. Tokijská restaurace Take-Noko je jedním z nich. Po cvrčkovém kari či housenkovém sašimi si zde návštěvníci navíc mohou pochutnat i na cideru s výtažkem z ploštice mohutnatky, píše server CNN.

Foto: Reuters

Cider s výtažkem z ploštice mohutnatky.

Článek

„Je zábavné vybírat si z širší škály jídel. Všechno mi tady chutnalo. Cider z mohutnatky (ploštice - v angličtině známé jako giant water bug, pozn. red.) byl osvěžující a chutný, podobně jako zelené jablko,“ řekl CNN Takumi Yamamoto, jeden z návštěvníků podniku.

Šestadvacetiletý Japonec z prefektury Hjógo je jedním z mnoha, kteří se o entomofagii - využití hmyzu jako potravy - zajímají a tuto myšlenku podporují.

V restauraci v Tchaj-peji servírují ramen s mohutným stejnonožcem

Muži

Jak server CNN připomíná, popularita podniků, jež se na přípravu pokrmů na bázi hmyzu zaměřují, roste nejenom v zemi vycházejícího slunce, ale na celém světě.

Jako důležitý zdroj bílkovin, který by v budoucnu mohl přispět k řešení hned několika světových problémů, hmyz označila Organizace spojených národů (OSN), píše CNN.

OSN odhaduje, že světová populace dosáhne do roku 2050 cca 9,7 miliardy lidí. Nepřetržitý růst populace a změny klimatu podle ní povedou k hledání alternativních zdrojů potravy, které jsou nutričně bohaté a lze je získat efektivněji a udržitelněji, což hmyz splňuje.

Chutná jako kreveta

Ve variabilitě pokrmů z hmyzu se přitom meze nekladou. Zmíněná tokijská restaurace Take-Nok má v nabídce například cvrčkové kari, housenkové sašimi či cider s výtažkem z mohutnatky. Drink je navíc ozdoben sušenou mohutnatkou vcelku, která je rovněž k snědku a má chutnat podobně jako kreveta.

V mnoha zemích je však pojídání hmyzu stále zapovězené téma. Právě Japonsko však má v tomto ohledu bohatou historii.

Foto: Reuters

Takumi Yamamoto si pochutnává na sušené mohutnatce.

Jak tvrdí manažerka zmíněné restaurace Michiko Miuraová, kobylky, housenky a vosy se tradičně pojídaly ve vnitrozemských oblastech, kde maso a ryby byly vzácné. To se dělo především během a po 2. světové válce, kdy bylo obecně jídla nedostatek.

„V poslední době došlo k pokroku v chovu živočichů, jako jsou cvrčci či mouční červi, k účelům potravy. Tudíž možnosti využití hmyzu jako zdroje jídla se zvyšují,“ dodává Miuraová.

Hmyz k jídlu: Budoucnost, které věří i české firmy

Zdraví

Po Singapuru také USA. První americké firmy nabízejí maso z laboratoře

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám