Hlavní obsah

Přišel o zrak a uvažoval nad sebevraždou. Smysl života našel v dálkových bězích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když téměř před 25 lety přišel Gary Leung z Hongkongu o zrak, psychicky ho to zlomilo. Upadl do depresí, a dokonce si chtěl vzít život. Pak se však vzhlédl v dálkových bězích a nyní dodává naději mnoha nemocným dětem. O jeho příběhu informoval server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Padesátiletý Leung se narodil se vzácným onemocněním sítnice, které se postupem času zhoršilo do té míry, že nyní dokáže rozlišit pouze světlo a tmu. Ani to mu však nebrání, aby se pravidelně účastnil běžeckých závodů, z nichž některé by se daly zařadit mezi ty nejnáročnější na světě.

V minulosti už dokončil například stokilometrový Antarctic Ice Marathon na Antarktidě (jako první nevidomý člověk na světě), čtyřistakilometrový závod Ultra Gobi v Číně a nyní běží 2300 kilometrů dlouhý charitativní běh z jihu na sever Japonska (z města Kagošima na ostrově Kjúšú do města Aomori na ostrově Honšú).

Běh s názvem Dark Run 2023 je rozdělený do 40 dní, tudíž Leung, jenž vždy běží s pomocnými běžci, kteří mu pomáhají s orientací, musí denně pokořit více než 50 kilometrů. Výtěžek z tohoto počinu půjde prostřednictvím neziskové organizace Make-A-Wish Hong Kong na pomoc dětem, které bojují s těžkými nemocemi.

Není to obdivuhodné, říká

„Hodně lidí by možná řeklo: ‚Wow, ty běžíš přes celé Japonsko, to je obdivuhodné.‘ Ve skutečnosti není. Obdivuhodné jsou ty děti. Chci jim ukázat, že každý máme překážky, ale musíme jim statečně čelit. Mnohé z nich trpí horšími obtížemi,“ sdělil Leung CNN.

Z onkologického pacienta zlatým atletem. Díky dvěma transplantacím žije Miloš zase svobodně

Muži

„Není potřeba se bát, když člověku něco schází. Vesmír ho požehná jinými talenty. Ty děti nejsou nikdy samy, stejně jako já nejsem sám při svých bězích. Mí pomocní běžci obětují svoji vlastní dovolenou a využívají své vlastní peníze, aby byli se mnou a podporovali mě,“ řekl Leung.

Po japonském dobrodružství Hongkonžana čeká Marathon des Sables, 250kilometrový závod z Maroka do Francie. A poté by chtěl běžet kolem celé Jižní Koreje.

Brzy ale plánuje s běháním skončit. „Chci předat pochodeň. Už nejsem nejmladší a podobné vzdálenosti už dlouho nebudu zvládat. Chtěl bych pomoci mladším kamarádům s podobným postižením naučit mít rád fyzickou aktivitu. Není to pro ně tak snadné jako pro zdravé lidi. Chtěl bych rozjet platformu, kde jim to bude umožněno,“ uzavřel.

Tour de France si cením, ale pomoc dětem je víc, říká jezdec na vysokém kole Zimovčák

Muži

Reklama

Související témata:
Ztráta zraku

Výběr článků

Načítám