Hlavní obsah

Za vysněnou školou jel napříč Afrikou čtyři tisíce kilometrů na kole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvážnému štěstí přeje. I tak by se dala popsat neuvěřitelná cesta 25letého Mamadoua Safaioua Barryho, který na kole ujel Afrikou čtyři tisíce kilometrů s jediným cílem – dostat se na svou vysněnou univerzitu. Vedle spalujícího horka zakusil i několik zatčení, jeho sen se však stal skutečností.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Mladý Afričan neměl peníze na studium ani na letenku do Egypta. Reputace Univerzity al-Azhar v Káhiře ho však nadchla natolik, že vzal osud do vlastních rukou. Nelenil, sedl na kolo a odjel si splnit svůj sen.

Univerzita al-Azhar je jedním z nejvlivnějších center sunnitského islámského učení na světě. Její vznik se datuje až do roku 670 našeho letopočtu.

Motivovaný Barry se vydal na trnitou cestu z Guiney přes Mali, Burkinu Faso, Togo, Benin, Niger a Čad v květnu tohoto roku, jeho výprava trvala čtyři měsíce. Neobešla se však bez značných komplikací, kdy mnohdy šlo i o život.

V 92 letech poprvé do školy. Indická prababička si splnila sen, naučila se číst a psát

Koktejl

Třikrát zatčen

„Cestovat napříč těmito zeměmi je složité především kvůli jejich špatné bezpečnostní situaci. V Mali a Burkině Faso na mě koukali jako na zloducha. Všude jsem viděl vojáky, velké zbraně a auta,“ popsal Guinejec pro BBC své zážitky z cesty za vzděláním.

Bezdůvodně ho zatkli celkem třikrát – jednou v Togu a dvakrát v Burkině Faso. Štěstí se na Barryho usmálo v Čadu, kde ho vyzpovídal místní novinář a rozšířil dál jeho příběh, což přimělo několik dobrosrdečných jednotlivců k financování jeho letu do Egypta. Díky štědrému počinu se tak mladý cyklista vyhnul válečným zónám v Súdánu.

Začátkem září konečně dorazil do Káhiry, kde se setkal s děkankou Nahlou Elseidyovou. Jeho odhodlání přineslo ovoce v podobě stipendia, které mu pokryje celé studium.

„Jsem neuvěřitelně šťastný, děkuji Bohu. Na všechny překážky, které mi stály v cestě, jsem zapomněl ve světle radosti, kterou prožívám z faktu, že je ze mě student na Univerzitě al-Azhar,“ líčil své pocity začínající student islámské teologie, jemuž se splnil jeho životní sen.

Britská univerzita otevírá studium kouzel a magie

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám