Hlavní obsah

Nejstaršímu motocyklovému závodníkovi je 98 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

 Pukekohe

Leslie Harris z Nového Zélandu závodí na motorkách již od roku 1953 a této své záliby se nehodlá vzdát ani ve svých 98 letech. Stal se tak oficiálně nejstarším motocyklovým závodníkem na světě.

Foto: Guinness World Records

Leslie Harris je nejstarším motocyklovým závodníkem na světě

Článek

Novozélanďan Lesslie Harris byl minulý týden oficiálně prohlášen za nejstaršího motocyklového závodníka. V únoru se totiž zúčastnil závodu pravidelnosti na festivalu klasických motocyklů v Pukekohe jižně od Aucklandu. Do věku 98 let mu tehdy chyběly pouhé tři týdny.

A rozhodně tam nebyl do počtu. Do soutěže nastoupili také jeho 67letý syn Rod a 21letá vnučka Olivia a Leslie je oba porazil. Celkově byl čtvrtý, zatímco Rod bral osmé místo a Olivia skončila jednadvacátá. Leslie tak úspěšně navázal na své vystoupení z roku 2019, kdy vyhrál.

Mezitím musel překonat několik zdravotních obtíží včetně výměny kyčelního kloubu nebo šesti zlomených žeber, a jeho závodní pauzu ještě prodloužila covidová pandemie. Ale letos se mu konečně podařilo se do sedla motocyklu znovu vrátit a končit rozhodně nehodlá. „Ještě jsem neskončil, pořád ještě nemusím odcházet,“ je přesvědčen.

A souhlasí s ním i jeho potomci. Jeho syn Tim jej popisuje jako velmi aktivního muže a také jako „tak trochu anomálii“. A dodává, že jeho otec chce zkrátka jezdit na svých oblíbených motorkách BSA Bantam ve všech závodech, kterých je možné se zúčastnit.

Vášeň na celý život

Mimochodem, do prvního soutěžního klání Leslie nastoupil již v roce 1953, tedy před sedmdesáti lety, takže nejde o žádný výstřelek extravagantního staříka, ale skutečně o celoživotní vášeň.

Syn Tim také zmínil, že se Lesslie sám aktivně věnuje údržbě a úpravám svého závodního stroje. Řeč však není o žádném zběsilém zvyšování výkonu či instalaci pokročilých technologií. Ty největší změny v prvé řadě reflektují skutečnost, že Leslieho tělo se s věkem mění, a jejich účelem tedy je, aby se mu na motorce i nadále sedělo dobře a pohodlně.

Účast v letošním ročníku závodu byla pro Leslieho důležitá také proto, že se naposledy konal na historické trati v Pukekohe, ale neúnavný motorkář má samozřejmě v úmyslu závodit i příští rok na novém místě.

Nejstarší hokejistce je 82 let

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám