Hlavní obsah

Nejlepší bagetu v Paříži dělá pekař ze Srí Lanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Francie, vybaví se většině lidem Eiffelova věž, víno a bagety. Ty nejlepší bagety v Paříži kupodivu nepeče žádný Francouz, ale pekař pocházející ze Srí Lanky. Alespoň tedy podle výsledků letošního ročníku tamní každoroční soutěže Grand Prix de la Baguette de Tradition Francaise de la Ville De Paris.

Foto: Profimedia.cz

Srílanský pekař Tharshan Selvarajah se svojí bagetou, která je oficiálně tou nejlepší v celé Paříži

Článek

Ačkoliv by se mohlo zdát, že na výrobě bagety není nic složitého a že vlastně všechny chutnají tak nějak podobně, Francouzům to raději neříkejte.

Ve středu 10. května se v Paříži sešlo množství místních pekařů, aby porotě předložili svoji vlastní chloubu. Vítěz zmíněné soutěže, která se letos konala už po třicáté, má po dobu jednoho roku čest zásobovat svými bagetami Elysejský palác a nad to získá 4000 eur (95 tisíc korun), informuje server CNN.

„Je to pro nás opravdová čest,“ svěřil se v sobotu před slavnostním vyhlášením prezident odborové organizace Syndicat des boulangers du Grand Paris Franck Thomasse.

„Je to pro ně (pekaře) nesmírně důležitá soutěž, jsou tomu zcela zasvěceni,“ přidává se Olivia Polskiová, která soutěži předsedá už téměř deset let.

Těstoviny milované michelinskými kuchaři. Chce to čas, usmívají se Italové

Muži

Porota, která hodnotí vzhled, vůni, techniku pečení a samozřejmě chuť bagety, byla letos osmnáctičlenná a tvořili ji předchozí vítězové soutěže, úředníci ze zmíněné odborové organizace, foodblogeři a šest Pařížanů, kteří byli náhodně vybráni z více než 1200 uchazečů.

Vítězství pekaře ze Srí Lanky nepřekvapilo

V soutěži se objevilo celkem 176 baget, z nichž 40 porota okamžitě vyřadila, neboť byly buď příliš krátké, dlouhé, těžké, lehké, nebo na jejich výrobu nebyl využit správný druh mouky.

Vítězem se nakonec stal srílanský pekař Tharshan Selvarajah z pekařství Au Levain des Pyrénées.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší druh mouky, skvělý recept a jednotlivé dávky péct každých 20 minut, aby bylo pečivo neustále horké a čerstvé – to je tajemství úspěchu Tharshana Selvarajaha.

„Už v roce 2018 jsme skončili třetí. Od té doby si říkáme, že příště určitě zvítězíme, nebo alespoň skončíme druzí,“ svěřil se CNN Selvarajah s tím, že vítězství pro něj nebylo až takové překvapení.

A tajemství jeho úspěchu? Nejlepší druh mouky, skvělý recept a jednotlivé dávky péct každých 20 minut, aby bylo pečivo neustále horké a čerstvé – více pekař s nejlepšími bagetami v Paříži neprozradil. Navzdory vítězství v soutěži bagetu v jeho pekařství zakoupíte za příznivou cenu 1,35 eura (32 korun).

Nejlepší pizza v Evropě je z Barcelony, umístila se i Praha

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám