Hlavní obsah

Těstoviny milované michelinskými kuchaři. Chce to čas, usmívají se Italové

Když vyslovíte název Pastificio Felicetti, pravděpodobně se ve svém okolí nesetkáte s úplně chápavými pohledy. V Itálii, zejména pak v oblasti Trentina, však nejeden gurmán nápadně zbystří. Rodinná firma vyrábí těstoviny už 115 let a stihla se již dávno proměnit ve stálici italské gastronomie.

Foto: Profimedia.cz

Carlo Cracco je jedním ze šéfkuchařů, kteří těstoviny z Trentina využívají. Na snímku před svou milánskou restaurací.

Článek

Pokud se zeptáte někoho z vedení výrobny těstovin na tajemství úspěchu, obvykle se vám dostane ohrané odpovědi, že za úspěchem stojí kombinace čerstvého vzduchu Dolomit, křišťálově čisté vody z místního pramene, vysoušení těstovin na horském vzduchu a neurychlování něčeho, co chce přirozeně čas. Žádnou nápaditější podnikatelskou radu do začátku nečekejte.

Doba se mění, tvar těstovin také

Pastificio Felicetti sídlí ve vesnici Predazzo v údolí Val di Fiemme, na samotném úpatí Dolomit. Továrna vznikla spíše jako nevelká manufaktura, která vyráběla jen několik málo druhů těstovin. Ty byly navíc jen malou součástí toho, co se tam vyrábělo. A produkce také nebyla nikterak vysoká. Dnes z budovy do dáli září pět obřích písmen tvořících slovo PASTA a budova zvládá pokrýt 90 procent své energetické potřeby.

Foto: Visit Trentino

Fabrika s velkou cedulí PASTA hovoří sama za sebe.

Časy se mění. Před více než sto lety byly bestsellerem tzv. bandnudeln, tedy placaté nudle vzdáleně podobné těstovinám tagliatelle. Na odbyt šly ale i malé rourky, které se jedly s nastrouhaným sýrem nebo v tradiční rakouské polévce. Dnes se zde vyrábí zhruba sto druhů krátkých i dlouhých těstovin, které mimo domácí produkce pokrývají i poptávku z asi 40 zahraničních zemí.

Cracco kombinuje těstoviny se zeleným čajem

Jak už to tak bývá, ti nejlepší kuchaři se snaží pro své restaurace zajistit ty nejlepší a nejčerstvější suroviny. V tomto ohledu v roce 1908 předek dnešních majitelů Valentino Felicetti ukázal značnou dávku předvídavosti. Když továrnu koupil, produkovala velké množství různých produktů a těstoviny byly jen jedním z nich. On se rozhodl soustředit právě jen na jejich produkci, investoval do inovativních technologií a úspěch se dostavil.

Foto: Visit Trentino

Rodinný klan stojí za těstovinami, které mají v Itálii i ve světě velmi dobré jméno.

Pokud máte Itálii alespoň trochu projetou, tak dobře víte, že těstoviny pro Italy nejsou jen prakticky rychle připraveným teplým jídlem, ale stěžejní částí kultury. A její součástí je i vysoká gastronomie, a tak je možné těstoviny z Trentina najít i na menu takových kuchařských velikánů ověnčených michelinskými hvězdami, jakými jsou třeba Carlo Cracco nebo Davide Scabin. Samozřejmě ale v trochu jiném provedení. Jen tak pro ukázku, Cracco servíruje svým hostům například špagety se zeleným čajem a jikrami tuňáka.

Ať už ale budete ve své kuchyni pracovat s jakýmikoliv kvalitními těstovinami, držte se okřídleného „hlavně nepřevařit“. Pokud vám zcela nevyhovuje správné „al dente“, tak minutu přidejte. Ve chvíli, kdy se vám těstoviny po doteku vidličky začnou rozpadat, je už všechno všecičko nevratně špatně…

Může se vám hodit na Firmy.cz: Italské kuchařky

Reklama

Výběr článků

Načítám