Hlavní obsah

Nejlepší pizza v Evropě je z Barcelony, umístila se i Praha

Italové jsou známí tím, že jsou v hodnocení jídla přísní. Italský žebříček „50 Top Pizza“ ale ukazuje, že i oni začínají věřit, že i jiné země umí dělat kvalitní italskou pizzu. Vítězem letošního ročníku je španělská restaurace Sartoria Panatieri, druhá je pizza z kodaňského Bæst. Do top 50 se dostal i pražský podnik Pizza Nuova.

Nejlepší pizzerií letošního roku byla vyhlášena Sartoria Panatieri v BarceloněVideo: Reuters

 
Článek

V soutěži je samozřejmě malý háček, samotná Itálie se jí neúčastní. Respektive, má samostatný žebříček. Ovšem ani barcelonský vítěz není bez italského vlivu. Restauraci totiž vede Rafa Panatieri, který sice vyrostl v Brazílii, ale má kořeny z italské Pisy a Kalábrie. Předtím, než si otevřel Sartoria Panatieri, pracoval v michelinské restauraci Nectari. Napsal o tom server CNN.

„Jsme velmi hrdí na to, že jsme byli vyhlášeni nejlepší pizzerií v Evropě. Toto ocenění je uznáním obětavosti, kterou do Sartorii Panatieri vkládáme každý den. Otevřeli jsme před pěti lety s úmyslem splnit si sen, který se nám dnes díky práci celého týmu podařilo naplnit,“ uvedl Panatieri ve svém prohlášení.

Pizza roku 2023

Kromě ocenění Pizzerie roku si Sartoria Panatieri odnesla i ocenění Pizza roku. Tou se stala jejich pizza s rajčatovou omáčkou, mozzarellou, pečenými cherry rajčátky a bazalkovou holandskou omáčkou. Ochutnat ji u nich můžete za 12,90 eura (v přepočtu cca 304 Kč).

Abyste si však pochutnali na oceněné pizze, nemusíte cestovat mimo hranice. Do žebříčku nejlepších 50 evropských pizzerií roku 2023 se dostal i český podnik, konkrétně pražská restaurace Pizza Nuova, která se umístila na 49. místě.

Restaurace v Dublinu nabízí pizzu zdarma všem se jménem Joe Biden

Muži

Na hodnocení se podílí tisíc inspektorů

Vítěz je vybírán opravdu precizně. Přibližně tisícovka inspektorů z různých zemí nejprve vybírá nejlepší pizzerie ve své domovině, poté chodí na anonymní návštěvy.

„O každé pizzerii máme několik zpráv z anonymních návštěv, které nám pomáhají dokončit práci na žebříčku,“ řekla CNN Barbara Guerrová, jedna ze tří kurátorů žebříčku.

„Žebříček je v podstatě výsledkem skupinové práce, v níž jsme my kurátoři koordinátory. Věříme, že pouze práce velkého týmu nám může pomoci sestavit seznam, který vyjadřuje především aktuální trendy,“ dodává.

Podle Guerrové je stále nejpopulárnější neapolská verze pizzy, což ale neznamená, že by inspektoři hledali pouze ji.

Pizza a carbonara přišly z Ameriky, tvrdí akademik. Italové zuří

Koktejl

„Naopak odměňují podniky, které jsou osobité a konzistentní, nabízejí skvělou pizzu jakéhokoli stylu a mají příjemnou obsluhu,“ řekla s tím, že Sartoria Panatieri a druhá Bæst jsou sice inspirované neapolskou pizzou, ale dodávají jí vlastní osobitost.

Představitelé pražské restaurace Pizza Nuova na slavnostním vyhlášení v Barceloně

K italskému „monopolu“ na nejlepší pizzu dodává, že Italové mají být na co pyšní a je normální, že k hodnocení svého národního jídla přistupují přísně.

„Každý Ital, který cestuje do zahraničí, si však snadno uvědomí, jak moc se zvýšila kvalita ve všech evropských metropolích. Je to díky italským pizzařům ve světě, ale také díky lidem všech národností, kteří se naučili umění přípravy pizzy v Itálii nebo u Italů. Vzorem je téměř vždy neapolská pizza, ale pak se upravuje mnoha způsoby,“ dodává Guerrová s tím, že ve světě pozoruje stoupající trend kvalitní italské pizzy.

Příprava pizzy v Itálii výrazně podražila, náklady citelně převýšily inflaci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám