Hlavní obsah

Na nádor prostaty se často přijde jen náhodou, vyšetření je teď zdarma

Je to, jako by vás někdo polil vařící vodou, vypráví třiapadesátiletý Jan o chvíli, kdy ho lékař seznámil s diagnózou rakoviny prostaty. Tím spíše když neměl žádné potíže, žádné příznaky, které by signalizovaly vážnou nemoc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nechal si vyšetřit parametry z krve jen proto, že ho k tomu přiměla manželka, a žádné špatné zprávy si nepřipouštěl. „Při prohlídce k padesáti letům jsem požádal praktickou lékařku, aby mi při odběru krve zaškrtla také hladinu prostatického specifického antigenu (PSA),“ svěřil se Jan.

Jenže vyšetření krve zvýšenou hladinu PSA prokázalo, a následné vyšetření prostaty u specialisty zhoubný nádor potvrdilo. Naštěstí ve velmi brzkém stadiu.

„Nikdy by mě nenapadlo, že se rakovina prostaty může týkat i mě. Naštěstí ji lékaři zachytili včas a nádor mohli operovat,“ řekl Jan, který pracuje jako projektový manažer. Ihned po stanovení diagnózy podstoupil laparoskopickou operaci, při které lékaři nádor úspěšně vyjmuli. Poté začal rehabilitovat, především posilovat pánevní dno.

„S trochou nadsázky se to dá přirovnat k poporodní rekonvalescenci u žen. Každý den jsem cvičil zhruba půl hodiny,“ vypráví Jan, který se mohl brzy po operaci plně vrátit ke svým koníčkům. Chodí na ryby, běhá a na částečný úvazek učí na střední škole. A samozřejmě nabádá své kolegy a známé, aby si nechali prostatu včas vyšetřit.

V těle roste léta bez povšimnutí

Zhruba 1500 mužů v Česku ročně ovšem takové štěstí nemá: právě tolik jich každý rok na zhoubný nádor prostaty zemře. Přibližně 8000 mužů v ČR si potenciálně smrtelnou diagnózu každoročně vyslechne, u zhruba 20 procent z nich se nádor najde v pokročilém stádiu.

„Rakovina prostaty je prakticky nejčastější nádorové onemocnění u mužů. Problém je v tom, že příznaky se projeví až ve chvíli, kdy je obtížně léčitelné,“ řekl Právu urolog Marek Babjuk, předseda České urologické společnosti při ČSL JEP.

„My jej potřebujeme zachytit dřív, než se ty příznaky projeví, a to je možné při vyšetření specifického antigenu PSA,“ řekl. Podle něj vysoká hladina PSA ovšem neznamená, že člověk má rakovinu. „Čím je hladina vyšší, tím vyšší je riziko,“ dodal.

Nový postup významně zkrátí léčbu rakoviny prostaty

Zdraví

„V počátcích onemocnění nemusí mít rakovina prostaty skutečně žádné příznaky. Klidně může nepovšimnutě růst i několik let, záleží na tom, jaké povahy jsou nádorové změny. Pacienti často přijdou s příznaky, jako je častější chození na záchod, slabý proud moči nebo pocit nedomočení,“ uvedl pro Právo primář urologické kliniky FN Královské Vinohrady Petr Klézl.

„Tyto příznaky se objevují ale i u nezhoubného onemocnění, tzv. zvětšené prostaty. Proto je pro diagnózu nádoru prostaty nezbytný odběr krve. Urolog pak musí posoudit hodnotu PSA a pacienta buď uklidnit, nebo naopak varovat,“ řekl.

Agresivnější nádory prostaty podle něj často tvoří vzdálené metastázy především v kostech. Mezi příznaky, které by měly muže upozornit na nutnost návštěvy u urologa, patří kromě obtíží s močením také přítomnost krve v moči, bolestivá ejakulace nebo potíže s erekcí. Mnoho mužů se s právě takovými příznaky přijít k lékaři bojí nebo stydí.

„Muži často vyšetření odkládají ať už z důvodu studu, nebo pro obavy z mýtů, které panují kolem urologického vyšetření a možných komplikací chirurgické léčby nemocí prostaty,“ uvedla uroložka Jitka Kuncová.

Při včasně zachyceném nádoru prostaty může být léčba pomocí moderních chirurgických metod dostačující, a navíc výskyt komplikací po léčbě je nižší než dřív, doplnila.

Tento týden zdarma

Aby muži měli vyšetření na rakovinu prostaty snazší, organizuje Česká urologická společnost v týdnu od 24. ledna do 28. ledna akci, kdy 37 urologických ambulancí po celé ČR nabídne mužům vyšetření prostaty zdarma. Podle předsedy ČUS Romana Zachovala je akce otevřená všem, kdo trpí urologickými potížemi a zatím nebyli s to vyhledat odbornou pomoc.

„K návštěvě bych chtěl povzbudit zejména muže mezi 50 a 70 lety, kteří zatím nebyli na vyšetření prostaty. Dále pak všechny, koho trápí jakékoli potíže jako obtížné nebo časté močení, slabý přerušovaný proud nebo únik moči,“ uvedl Zachoval.

Seznam ordinací, které vyšetření nabízejí, je na www.cus.cz. „Přestože jsou u nás počty nemocných dlouhodobě vysoké, není bohužel prevence karcinomu prostaty součástí žádných preventivních prohlídek a programů,“ dodal urolog.

To by se ale mohlo brzy změnit; o zavedení plošného screeningu rakoviny prostaty, jaký je dnes běžný u jiných typů zhoubných nádorů, urologové dlouhodobě usilují. V závěru loňského roku spustili pilotní projekt. Výzkumu se účastní tisíce mužů, zdravotní pojišťovna, část praktických lékařů a vybrané laboratoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám