Hlavní obsah

Nový postup významně zkrátí léčbu rakoviny prostaty

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina prostaty patří mezi nejčastější nádorové onemocnění mužů. Vědci tak neustále hledají nové léčebné postupy, které by byly nejen účinnější, ale také by zkrátily dobu léčby na minimum. Britští lékaři tak například ozařují muže jen 5 dávkami místo standardních 20, přičemž nyní aktuálně zjišťují, zda by bylo bezpečné nemocným mužům podat jen dvě velmi vysoké dávky záření.

Foto: Profimedia.cz

Rakovina prostaty

Článek

Počátkem září vědci z londýnské nemocnice NHS Foundation Trust a Institutu pro výzkum rakoviny zjistili, že obvyklé podávání radioterapie u rakoviny prostaty ve dvaceti menších dávkách po dobu jednoho měsíce lze nahradit pouze pěti vyššími dávkami ozáření v průběhu jednoho či dvou týdnů.

Umožňuje to tzv. Stereotaktická tělesná radioterapie, která využívá vysoké dávky záření, ale díky speciálnímu polohování a implantovaným markerům v těle mnohem přesněji cílí, a to doslova na milimetry. Tato metoda tedy i přes vysoké dávky záření dokáže šetřit zdravou tkáň.

Podle dvouleté studie britských vědců 99 procent pacientů, kteří podstoupili léčbu vysokou intenzitou, nemělo závažné vedlejší účinky, zatímco u 90 procent se vyskytly pouze drobné příznaky, například problémy s močením.

Nová metoda dokáže detekovat nádory prostaty dříve, než se nemoc projeví

Zdraví

Muži tak mají velkou naději, že po léčbě rakoviny prostaty budou mít při zvolení léčby pomocí ozařování mnohem méně vedlejších účinků, než tomu bylo kdysi, a přitom se jim i významně zkrátí doba léčby.

Mezi nejčastější vedlejší účinky ozařování prostaty patří poškození nervů a svalů, které se nacházejí poblíž prostaty, což může vést až k inkontinenci střev. I z tohoto důvodu byly dávky ozařování původně rozloženy alespoň do 20 cyklů, přičemž někteří odborníci je rozdělili až na 32 mini dávek. Velmi brzy by se ale doba léčení mohla zkrátit i na 5-7 dní.

Pokroky v léčbě rakoviny prsu a rakoviny prostaty

Zdraví

Rakovina prostaty, jak rychle se vyvíjí a jaká je léčba

Rakovina prostaty se vyvíjí velmi pomalu a spoustu let může probíhat i bez patrných známek potíží. V rané fázi totiž probíhá tzv. bezpříznakově, o to důležitější je pro muže chodit na preventivní vyšetření, aby onemocnění bylo diagnostikováno včas, kdy ještě existuje naděje na úplné vyléčení.

Pokud je nemoc diagnostikována v pozdější fázi, kdy se již rozšířila metastázemi do dalších orgánů, jedná se již často o terminální stádium, kdy se léčba zaměřuje především už jen na zmírnění symptomů.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Urologické nádory bývají velice nenápadné

Rakovina prostaty, varlat, penisu, ledvin, močového měchýře nebo močové trubice, to jsou velmi závažná a často komplikovaná onemocnění, o kterých se nahlas...

Výběr článků

Načítám