Hlavní obsah

KVÍZ: Je pro vás vaření hračka a pošírování vás nerozhodí? Ukažte svoje znalosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je pro vás vaření zábava a v kuchyni jste jako ryba ve vodě? Pak máte možnost vyzkoušet svoje znalosti kulinářských pojmů a dalších perliček z gastronomie. V kvízu už na vás čeká deset otázek, tak směle do toho a nezapomeňte se pochlubit dosaženým výsledkem v diskuzi.

Foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte svoje znalosti v kulinářském kvízu.

Článek
1. Začneme poměrně rozšířeným termínem pošírování. Víte, v čem tento způsob úpravy surovin spočívá?
2. Tradičním skotským pokrmem je haggis, který nesmí chybět u oslav Svátku sv. Ondřeje (30. listopadu), jenž je patronem země. Víte, v čem je pokrm z mletého masa, vnitřností a dalších ingrediencí podle tradičního receptu vařen?
Foto: Profimedia.cz
3. Ze Skotska se přesuneme do Itálie, kde jsou samozřejmě populární těstoviny (pasta). Poznáte typ, který je na obrázku?
Foto: Shutterstock
4. Venku začíná být pořádně sychravo, ideální čas pro to, abyste se pustili do jednoho staročeského pokrmu, jehož základem je vejce, krupice a špek. Jak se tato pochoutka jmenuje?
Foto: Profimedia.cz
5. V Praze na vás čeká na každém rohu stánek s "typicky českými" trdelníky. To je však nesmysl a past na turisty. Víte, odkud trdelníky skutečně pochází?
Foto: Profimedia.cz
6. Foie gras jsou na jednu stranu delikatesou, na druhou stranu trnem v oku ochránců zvířat. Jisté ale je, že mezi významné producenty ztučnělých játer vodních ptáků patří v Evropě zejména dva státy. Asi tušíte, že tím prvním je Francie, budete ale vědět i druhou zemi?
7. Poznáte slavného šéfkuchaře na fotografii? Mimo jiné je autorem několika kuchařských knih a uváděl mnoho televizních pořadů.
Foto: Reuters
8. Pokud uslyšíte, že někdo bude legírovat, co bude dělat?
9. Pokud se chystáte na návštěvu luxusnější restaurace, můžete se setkat se slovním spojením amuse bouche. Co vám obsluha přinese?
10. Dlouhou dobu se uvažovalo o čtyřech chutích, které je člověk schopný rozeznat (sladká, hořká, kyselá, slaná). Existuje však ještě pátá chuť, jejíž název pochází z japonštiny. Víte, o který pojem jde?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Jak dobře znáte kultovní sitcomy?

Kultura

KVÍZ: Češi národ pivařů? Ukažte svoje znalosti

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám