Hlavní obsah

KVÍZ: Češi národ pivařů? Ukažte svoje znalosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pivo se dá směle považovat za český národní nápoj, k dostání je doslova na každém rohu, o jeho kvalitách se vedou zasněné debaty po celém světě. Pokud se považujete za pivní znalce, máte možnost si znalosti ověřit v následujícím pivním kvízu. A nezapomeňte, že i s pivem musíte zacházet rozumně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
1. Říká se, že pivo je tekutý chléb. Víte, kolik má jeden půllitr plzeňského piva kcal?
Foto: Profimedia.cz
2. Pivo, to není jenom desítka a dvanáctka. Některá piva obsahují skutečně nevídané množství alkoholu. Jedním takovým pivem je Snake Venom ze skotského pivovaru Brewmeister, které je považováno za nejsilnější pivo na světě. Víte, kolik procent alkoholu obsahuje?
Foto: Profimedia.cz
3. Pokud si někdy říkáte, že jste měli v hospodě o jedno pivo víc, co si asi musel říkat André the Giant, který drží neoficiální rekord v počtu vypitých piv. Víte, kolik třetinek dokázal během šesti hodin vypít?
Foto: Profimedia.cz
4. V Thajsku v roce 1984 započala stavba chrámu Wat Pa Maha Chedi Kaew z 1,5 milionu pivních lahví. Kromě pivních lahví thajské značky Chang je chrám postaven i z prázdných lahví jednoho evropského piva. My se ptáme kterého.
Foto: Profimedia.cz
5. Na Islandu bylo do jistého roku pivo s obsahem alkoholu více než 2,25 procenta nelegální. Víte, ve kterém roce bylo pití a vaření piva na Islandu kompletně zlegalizováno?
Foto: Profimedia.cz
6. Člověk může mít celou řadu fóbií. Jednou z těch méně známých je cenosillicaphobie, která úzce souvisí s pivem. Víte, co přesně znamená?
Foto: Profimedia.cz
7. Důkazem toho, že pivo je úzce spojeno s uměním je i první výtvarné pojednání (či logo) pivovaru Braník. Víte, který český malíř je autorem tohoto díla?
Foto: www.branik.cz, Bez zdroje
8. Kde se objevuje věta „Kdo bude míchat do piva vodu, bude utopen v sudu, nebo trychtýřem bude lito do něj tak dlouho pivo, dokud nezemře“?
Foto: Profimedia.cz
9. Ve známé písničce se zpívá: Léta tam stál, stát bude dál, ten kdo zná Jarošov, zná pivovar. Kam byste se ale museli vydat, abyste tolikrát opěvovaný Jarošov navštívili?
Foto: Profimedia.cz
10. U tekutého chleba jsme začínali, u tekutého chleba i skončíme. Bavorští mniši v dobách půstu pili tmavé a silné pivo, které bylo poprvé uvařeno asi ve 14. století. Pivo se vyznačuje vyšším obsahem alkoholu a hodí se obzvlášť pro sychravé podzimní večery. O které pivo jde?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Co víte o Madagaskaru aneb Tipovačka pro ty, kteří necestují

Cestování

KVÍZ: Co víte o dobývání Měsíce?

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám