Hlavní obsah

Jaká je ve světě věková hranice pro konzumaci alkoholu? Oba extrémy najdeme v Africe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve většině zemí světa je legální věková hranice pro konzumaci alkoholu 18 let. Není tomu tak ale všude. Nejnižší věkovou hranici má podle serveru CNN africký stát Burkina Faso, kde je popíjení alkoholických nápojů v barech povoleno už od 13 let. Na opačném konci žebříčku se nachází rovněž africká země, Eritrea, kde si na alkohol musí počkat do pětadvaceti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Názory na to, jaká je ideální legální věková hranice pro konzumaci alkoholu, se u odborníků liší. A stejně tomu je i se zákony v jednotlivých státech.

Zákon, jenž stanovuje minimální věkovou hranici pro konzumaci alkoholu, přitom v některých zemích zcela chybí, připomíná server worldpopulationreview. Často jej ale supluje ten, který se týká prodeje nebo podávání alkoholických nápojů.

Desetina Čechů denně pije alkohol

Domácí

Začneme-li s nejnižším věkem v Evropě (16 let), bude řeč jmenovitě o Německu, Švýcarsku, Rakousku, Belgii, Dánsku, Lucembursku, Lichtenštejnsku, Litvě a San Marinu. Každá z těchto zemí má ale svá specifika.

V Rakousku, Lichtenštejnsku a Německu je od zmíněného věku zcela legální popíjet pivo a víno, silnější lihoviny jsou zde pak povoleny od osmnácti. Na druhou stranu, pokud má jedinec v Německu svolení od rodičů či jiných opatrovníků, může alkohol ochutnat už ve 14 letech, píše server CNN.

Podobně je tomu ve Švýcarsku, kde sice zákon stanovující minimální věkovou hranici pro konzumaci alkoholu neexistuje, prodej piva a vína je tu ale rovněž povolen od 16 let. V Belgii a Dánsku si pak šestnáctiletí podle CNN mohou koupit nápoje obsahující méně než 1,2 % alkoholu.

Ve Velké Británii sice existuje osmnáctiletá hranice, od 16 let si ale může pivo, víno či cider koupit návštěvník restaurace, který si objedná jídlo a je v doprovodu dospělé osoby. Koupi jakéhokoliv alkoholu bez výjimky si pak od 16 let mohou dopřát v Lucembursku a San Marinu.

V Burkině Faso od třinácti let

Bezkonkurenčně nejnižší věkovou hranici pro konzumaci alkoholu na světě má africká Burkina Faso, kde lze alkohol legálně popíjet už od 13 let. Dodejme však, že tato věková hranice platí jen pro chlapce. Dívky v Burkině Faso mohou alkohol konzumovat od 16 let, informuje server worldpopulationreview.

Za Burkinou Faso v celosvětovém měřítku podle serveru Wisevoter následují Středoafrická republika a Mali s 15 lety.

Čtvrtina obyvatel v africké zemi je HIV pozitivní. Z mnoha dětí jsou sirotci

Svět

Šestnáctiletou legální hranici pak mají v různých formách (někde je zákon vztahující se ke konzumaci, jinde ke koupi a v některých státech opět záleží na druhu alkoholu) kromě dříve zmíněných evropských států rovněž Rusko, Uganda, Maroko, Kongo, Guyana, Barbados, Kuba, Grenada, Dominické společenství či Svatá Lucie.

Od 17 let lze alkohol legálně konzumovat na Maltě.

Když přeskočíme hranici 18 let, která je v tomto ohledu celosvětově nejrozšířenější, dostaneme se ke Kanadě, Kataru a Jižní Koreji, kde lze alkohol legálně pít od 19 let. Co se týče Kanady, výjimkou jsou tamní státy Alberta, Manitoba a Québec, v nichž je hranice o rok nižší.

Od 20 let pak mohou alkohol legálně konzumovat lidé v Japonsku, kupovat pak v Thajsku, Uzbekistánu, Paraguayi, Beninu a na Islandu.

Od 21 let nejenom v USA

Jak správně tušíte, s hranicí 21 let následují Spojené státy americké. USA však doplňuje mnoho dalších zemí (opět v různých formách v závislosti na druhu alkoholu atp.), jmenovitě Malajsie, Nepál, Kamerun, Egypt, Federativní státy Mikronésie, Irák, Mongolsko, Kazachstán, Lesotho, Marshallovy ostrovy, Nauru, Omán, Palau, Šalomounovy ostrovy, Srí Lanka, Etiopie, Pákistán (neplatí pro muslimy), Indonésie (s výjimkou provincií Papua a Aceh, kde je alkohol ilegální) a Spojené arabské emiráty (vyjma emirátu Šardžá, kde je alkohol rovněž ilegální).

Do pětadvaceti let, což je nejvyšší legální hranice konzumace alkoholu na světě, si musí počkat obyvatelé či návštěvníci africké Eritrei. Se stejnou hranicí se ale můžeme setkat i o něco blíže, konkrétně v Izraeli. Ačkoliv je v této zemi popíjení alkoholu zákonem povoleno od 18 let, některé bary a noční kluby v Tel Avivu alkohol podle serveru CNN nalévají pouze lidem starším 25 let.

Země, kde je alkohol ilegální

U některých zemí se o věkové hranici nemusíme ani bavit, neboť alkohol je v nich zcela ilegální. Kromě zmíněných států jako Spojené arabské emiráty či Indonésie, kde jsou alkoholické nápoje zakázány pouze v některých oblastech, můžeme jmenovat také Bahrajn, Írán, Kuvajt, Afghánistán, Libyi, Mauritánii, Saúdskou Arábii, Somálsko, Súdán a Jemen.

Pouze nepraktikující muslimové mohou alkohol konzumovat v Bangladéši, Bruneji, Maroku, Pákistánu a na Komorských ostrovech. V Indii je alkohol zakázán pouze v určitých provinciích, v Nigérii jenom ve státě Borno a na Maledivách si alkoholické nápoje mohou užít pouze turisté.

Jak alkohol působí na mozek a po kterých nápojích hrozí větší kocovina

Vánoce

KVÍZ: Češi národ pivařů? Ukažte svoje znalosti

Muži

Anketa

Jaká je podle vás ideální minimální věková hranice pro konzumaci alkoholu?
13 let
5,1 %
15 let
7,3 %
18 let
59,4 %
21 let
23,5 %
25 let
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4358 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám