Hlavní obsah

Burgerové šílenství na zdravé vlně

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemá doma ani mikrovlnnou troubu či fritézu, bulky na hamburgery si peče sám. Jak na to, učí ve svých kurzech zdravého vaření šéfkuchař Daniel Beneš.

Foto: Miroslav Sova

Šéfkuchař Daniel Beneš na svém kurzu vaření

Článek

´Vaříme jinak´ je hlavní heslo kurzů, kde i burger dostává netradiční náplň; jednou je cizrnový, jindy řepový nebo lososový, ale nechybí ani hovězí placka.

„Všechny bulky si děláme sami. Příprava je jednoduchá, jen musíte solit těsto až na závěr, jinak by vám nevykynulo. A je v něm jen málo cukru a soli. Na rozdíl od amerických housek, kde se solí a cukrem nešetří, proto jsou také Američané tak tlustí,“ upozorňuje Dan, který vařil v pražském hotelu InterContinental v restauraci Zlatá Praha, vedl i kurzy v Pražském kulinářském institutu u Romana Vaňka.

A hned přidává další vychytávku pro domácí vaření: „Bulku můžete skladovat doma v lednici i pět dní, pak se jednoduše rozehřeje, aby nebyla tvrdá, dejte do trouby také misku s vodou. Že vám dali v restauraci hamburger v domácí housce, poznáte i podle toho, že je krásně naběhlá do výšky.“

Foto: Miroslav Sova

Domácí bulky

Cizrnový burger jako první

Cizrna bude nejen hlavní náplní burgeru, objeví se také v hummusu, oblíbené arabské pomazánce.

„Můžete si sice koupit cizrnu v plechovkách, ale nejlepší je sušená a aspoň přes noc ji namočit. Kdo si chce být jistý, že ho nebude tahle bezlepková surovina nadýmat, může ji máčet až pět dní. Musí se dát do ledničky a průběžně promývat a je třeba měnit vodu,“ radí laickým kuchařům Martina, která Danovi s kurzem pomáhá.

„Placku dělám podle izraelského receptu, tam se snad do všeho používá plocholistá petrželka. Když je sezóna, používejte jen čerstvé bylinky,“ říká šéfkuchař, když cizrnu drtí tyčovým mixérem.

„Do hovězího hamburgeru dejte také rozmixovanou cibuli, nepustí tolik vodu,“ radí s tím, že do lososové placky je zase dobré použít pro zvýraznění chuti fenykl. Do řepné placky se přidává vajíčko. Ale až poté, co se do nastrouhané řepy dají vločky, osolí se, opepří, ochutí česnekem, nechá se deset minut odležet a poté se scedí přebytečná voda. „Vejce vám krásně hmotu zpátky scelí.“

Foto: Miroslav Sova

Burger z červené řepy

Švih dodá řepovému burgeru i pesto, kde je půl na půl namíchaná bazalka (20 g) se špenátem (20 g). Stačí přidat 40 mililitrů olivového oleje, půl stroužku česneku, 10 gramů parmezánu, na ochucení sůl s pepřem a vše důkladně rozmixovat.

Hovězí zase v bulce zvýrazní konfitovaná cibule. Postup je jednoduchý: v hrnci rozpustíme cukr, počkáme, až začne hnědnout a přemění se na karamel, pak vhodíme nakrájenou cibuli, tu necháme zesklovatět, zalijeme bílým vínem a vaříme tak dlouho, až se víno odpaří a cibulová hmota zhoustne.

Dobře promíchanou cizrnovou placku - obsahuje i římský kmín, neboli kumín, který má ostrou, hořkou a velmi pronikavou chuť a je nepostradatelný v kari - konečně vkládáme na rozpálenou pánev lehce potřenou olejem. Hmota je velmi křehká, aby se nerozpadla, můžeme ji obracet až v okamžiku, kdy se kolem ní vytvoří zlatavý lem.

Foto: Miroslav Sova

Placky obracíme, až když jsou na okraji zlatavé.

Nic neuspěchat

„Vaření se nesmí uspěchat,“ zdůrazňuje jednu ze základních kuchařských pouček Daniel Beneš předtím, než jdeme do finále. Rozříznutou bulku namažeme vrstvou hummusu, přiložíme cizrnovou placku a ozdobíme najemno nakrájenou zeleninou.

Foto: Miroslav Sova

Rozříznuté bulky natřeme domácím hummusem.

Cizrnový burger v domácí žitné bulce, plněný hummusem, zeleninou, zeleninové crudité
Ingredience na bulku: cukr a sůl podle potřeby, 6 g másla, 70 g hladké žitné mouky, 15 g droždí, 20 ml vlažné vody, 15 ml mléka, vejce na potřeníIngredience na placku: 100 g cizrny, 70 g cibule, 20 g petrželky, 1 stroužek česneku, větvička koriandru, římský kmín, sůlIngredience na hummus: 30 g cizrny, 12 ml olivového oleje, 1 lžička citrónové šťávy, půl stroužku česneku, lžíce sezamové pasty, 50 ml vody z cizrny, sůl
Postup na výrobu bulky: Máslo rozpustíme v misce, přidáme cukr, mléko, vodu, droždí, mouku a nakonec sůl. Vše důkladně promícháme a vytvarujeme na bulky. Vytvarované bulky vložíme na plech, na kterém máme pečicí papír, a necháme je kynout. Vykynuté bulky potřeme vajíčkem a pečeme v předem rozehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova asi 12 minut.Postup na výrobu placky: Předem namočenou cizrnu rozmixujeme spolu s očištěnou cibulí. Přidáme nasekanou petrželku, koriandr a česnek. Osolíme, přidáme kmín a důkladně promícháme. Ze směsi vytvarujeme placky a poté restujeme na rozpálené pánvi na obou stranách dozlatova.Postup na výrobu hummusu: Cizrnu namočíme přes noc. Poté ji vaříme cca 3 hodiny doměkka. Vařenou cizrnu scedíme a vodu necháme. Do mixéru vložíme cizrnu, olivový olej, česnek, sezamovou pastu, osolíme. Mixujeme do hladké kaše a postupně přiléváme vodu z cizrny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám