Hlavní obsah

Jak se hodovalo za krále Karla IV.? Byl to labužník

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český a německý král a římský císař si potrpěl na kvalitní stravu. Maso jedl výhradně čerstvé a vína si nechával dovážet z ciziny. My jsme šli ochutnat, jak se v době středověku Karel IV. stravoval.

Karel IV. byl labužník Video: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Během celého roku se konají nejrůznější akce, které připomínají významné výročí 700 let od narození Karla IV. Nás zajímalo, na čem si Karel IV. pochutnával a co bylo typické pro středověkou kuchyni.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Předkrm z doby Karla IV. v moderním pojetí

„Karel IV. miloval ryby. Ty nemohly chybět na jeho tabuli. Dále to pak byla zvěřina a také poměrně dost kaší, obilovin a luštěnin. Dost často ta jídla byla sladká, což se dost liší od současnosti. I omáčky, masa a kaše byly spíše sladké. Používalo se hodně sušeného ovoce, med a melasa,“ popsal Novinkám na víkendovém Prague Food Festivalu kuchař z Asociace kuchařů a cukrářů ČR Tomáš Popp.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Dezert se zmrzlinou z ječmene

Středověká kuchyně dost často pracovala s kořením, které bylo převážně cizokrajné. To bylo sice vzácné, na druhou stranu se nepoužívalo pouze k dochucení jídel, ale také jako dobrý prostředek na trávení.

Foto: koláž s použitím Profimedia.cz

Recept z Muzea gastronomie na hrachovou kaši s medem a vínem

Aby se recepty, které Asociace kuchařů a cukrářů ČR nabízí návštěvníkům různých akcí, co nejvíce podobaly těm středověkým, využívají podklady z pražského Muzea gastronomie.

Reklama

Výběr článků

Načítám