Hlavní obsah

Jak mladí čeští kuchaři nacvičovali na olympiádu

Právo, Jana Hanušková

I kuchaři mají svou olympiádu. A podobně jako sportovci, i oni musí předtím, než poměří síly se svou zahraniční konkurencí, pořádně potrénovat. Předolympijská příprava kulinářské reprezentace proběhla v Praze.

Foto: Foto Miroslav Sova

Kapitán týmu Vojtěch Petržela aranžuje na betonový tác předkrmy.

Článek

„Nejpracnější je udělat krevetovou kroketu, aby byla hezky kulatá. Nejdřív všechny ingredience rozmixujete, pak je vytvarujete, zamrazíte, ještě zmrazené znovu tvarujete, mrazíte, obalujete,“ říká Patrik Lexa.

Ten má v juniorském týmu kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů (AKC) ČR pro nadcházející kuchařskou olympiádu IKA 2020 v německém Stuttgartu na starosti finger foody. Pokrmy, k jejichž konzumaci není třeba příbor.

Jak Patrik říká, on sám je hračička, s jídlem si rád vyhraje. Třeba hovězí svíčková byla obalená v rýžovém těstíčku s pistáciemi, kde na řezu prosvítala mozaika z červené řepy. „Nebylo to až tak složité, jen musíte poskládat hodně komponentů do malého prostoru,“ říká s tím, že na přípravu všech finger foodů bude mít pět hodin.

Nejlepší práce na světě? Rozhodně ano, říká tvůrce dezertů

Muži

„Nic si nemůžete předem připravit. Třeba na svíčkovou dostanu kus masa a musím ho zpracovat,“ dodává Lexa. Při posledním tréninku v pražském hotelu Four Seasons v sobotu večer zkoušel tým kuchařů do šestadvaceti let, v němž je 11 mužů a dvě ženy, jak budou úspěšní při přípravě bufetu. ”Je to vlastně úplně nová disciplína. Dřív se na všech olympiádách jídlo udělalo, hezky naaranžovalo a jenom fotilo. Teď se i ochutnává,“ říká manažer týmu Marek Svoboda.

Foto: Foto Miroslav Sova

Svíčkový finger food

Na olympiádě se hodnotí i příprava pokrmů

Před čtyřmi lety spolu s kolegou Lukášem Uhrem vyhlásili konkurz na členy kuchařské reprezentace juniorů. „V prvním kole jsme si vybírali, kdo by byl šikovný, někteří zájemci se nám hlásili sami, pak museli uvařit tříchodové menu. Dostali kuře, nějakou zeleninu, ovoce,“ vysvětluje Svoboda.

Za už dnes skvělého kuchaře manažer označuje kapitána týmu Vojtěcha Petrželu: „Je dvojnásobný mistr světa v carvingu, zdobení čerstvého ovoce a zeleniny řezbou, loni se stal ve svých jedenadvaceti letech historicky nejmladším kuchařem roku v soutěži, která se koná od devadesátých let. Je výborný kuchař, má i výtvarné nadání. Vojta je taková naše Ledecká.“

Kuchař Andy Tan: Stačí jen nakoupit ty správné ingredience

Muži

Při olympiádě IKA 2020, která se koná od 14. do 19. února, se hodnotí už příprava pokrmů včetně toho, jak soutěžící dodržují hygienu, kolik toho vyhodí a samozřejmě jak jídlo chutná a zda bylo zajímavě naaranžované. Při tom jim pomáhá i zajímavé nádobí, velkou část bufetu tak ve Four Seasons zabíral tác vyrobený z betonu.

„Dělali jsme ho speciálně pro tuto soutěž. Beton je leštěný a impregnovaný, aby se mohl dostat do styku s potravinami. Normální beton totiž saje. Tác je široký šedesát centimetrů a váží dvacet kilogramů,“ říká Petr Svejkovský z firmy Premium Gastro, která je jedním ze sponzorů juniorského týmu kuchařů AKC ČR. Betonový tác byl vyroben ve spolupráci s firmou Naif.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám