Hlavní obsah

Guru módy se po pádu škrábe zpět nahoru

Novinky, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř čtyři roky to trvalo, než se John Galliano (53) odvážil vrátit do jemu známého světa módních kreací a až výstředních nápadů poté, co byl na hodinu propuštěn jako šéfnávrhář pařížského Dioru. Soukromé video, které prý nemělo proniknout na veřejnost, ho tehdy připravilo o pohádkový roční plat pět miliónů dolarů, vysněné šéfovské místo, dlouho budovanou reputaci a podle některých i o budoucnost.

Článek

Muž, který jako první Brit stál dva roky v čele francouzské firmy Givenchy a odtud v roce 1997 šel přímo na téměř patnáct let k Diorovi, se oprávněně obává, jak pokus o návrat dopadne, napsal německý list Süddeutsche Zeitung.

Ve zmíněné nahrávce měl v opilosti prohlásit, že není blondýnou, jak se někteří domnívají, ale miluje Hitlera. A když vrávoravě dodal, že někteří měli skončit v plynu, zadělal si na prvotřídní skandál. Hvězda si sice může dovolit leccos, ale jsou místa, na něž není radno šlapat. Galliano to přesto zkusil a padl.

Třikrát před soudem, třikrát prohrál

Může očekávat odpuštění, ptají se média a mají pochybnosti o tom, že se už zapomnělo, i když se prý hříšník vzdal alkoholu, drog i závislosti na dalších omamných látkách. Třikrát stál před soudem a třikrát prohrál, naposledy loni v listopadu, když neuspěl s miliónovou odškodňovací žalobou proti koncernu LVMH, kam spadá Dior.

Dva roky se neobjevil na veřejnosti, když procházel odvykacími kúrami a třikrát týdně dodnes navštěvuje odborníka na závislosti. Hledal útěchu u teologů i šéfů židovské obce, než se dočkal částečného rozhřešení. Jeden z nich se ustrnul: „Je čas pro všechny dívat se kupředu,“ a popřál mu úspěch.

Svůj výrok o Hitlerovi označil za „nejhorší, co v životě řekl“ a hned dodal, že to tak ani nemyslel.

Oslovil ho jiný návrhář 

Předloni už si dodal odvahy a navrhl svatební šaty své dobré známé, supermodelce Kate Mossové, pak přišla krátká spolupráce s ruským parfémovým řetězcem, než ho oslovil Oscar de la Renta s výzvou, aby přispěl k jeho podzimní kolekci.

Módní školu Central Saint Martin musel kvůli protestům židovských studentů opustit a pak mu nabídl součinnost Martin Margiela. Šest kolekcí za rok má předvést. První se odehrává v Londýně, kde ho uvítal potlesk. Odpověděl střízlivě: „Nemohu přesvědčit každého a vím, že někteří lidé mi neodpustí nikdy.“

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám