Hlavní obsah

Americká firma začne prodávat bezmasé jerky. Z mořských řas

Milujete jerky - sušením konzervované kousky masa, ale uvítali byste i vegetariánskou alternativu? Potom se můžete radovat, jedna z amerických firem totiž přichází s jerky vyrobenými z kelpů, tedy druhu chaluh patřících do řádu čepelatek. Pakliže vám to nezní příliš chutně, snad vás uklidní alespoň fakt, že tyto mořské řasy jsou superpotravinou, která obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový trend v gastronomii: Bezmasé JerkyVideo: Reuters

 
Článek

Kelpy, jejichž husté lesy zaujímají rozsáhlé plochy příbřežních vod, mohou být novým trendem v oblasti gastronomie.

Napomáhá tomu také newyorská společnost Akua, která z nich začala vyrábět alternativu sušeného masa.

Stejně jako masová verze, i jerky z mořských řas se suší a následně jsou zabaleny tak, aby sloužily jako vhodná forma svačiny. Ještě předtím jsou do nich ale přidány přísady s bílkovinou a vybrané koření, které jim dodá jedinečnou příchuť.

Mořská superpotravina bohatá na jód

„Kelp obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Je to opravdová mořská superpotravina. Má desetkrát více vápníku než mléko a více vitamínu C než pomerančový džus. Je také ohromným zdrojem jódu, kterého je v našem jídelníčku povětšinou nedostatek,“ vysvětlila agentuře Reuters zakladatelka společnosti Courtney Boydová.

„Dosud zatím nikdo jerky z kelpů nevytvořil. Bylo by naivní myslet si, že pěstování kelpů nahradí chov hospodářských zvířat. Ráda bych tomu věřila, úspěchem ale bude, když kelpy zaujmou místo alespoň na části talířů, a lidé tak budou jíst o něco méně zvířat,“ řekla Boydová.

Jerky z mořských řas budou podle společnosti k dostání koncem letošního roku. V nabídce budou příchutě jako barbecue, thajská pikantní či sezamová s mořskou solí.

Reklama

Výběr článků

Načítám