Hlavní obsah

Zodiac vraždil a ještě o tom psal

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let začal vraždit. A nejen to. O svých činech i záměrech posílal dopisy a šifrované zprávy třem sanfranciským deníkům. Říkal si Zodiac a stal se noční můrou vyšetřovatelů a několika novinářů na tři desítky let. Příběh pátrání po masovém vrahovi, přezdívaném americký Jack Rozparovač, zaujal režiséra filmů Sedm a Klub rváčů Davida Finchera, který ostatně v místě Zodiacova řádění vyrůstal.

Článek

Nečekejme však tentokrát žádné velké, natož efektní akce. Pátrání po Zodiakovi byla mnohaletá úmorná každodenní práce, rutina a pro několik lidí časem také posedlost.

Kolikrát Zodiac vraždil? První Zodiakův dopis došel do redakce deníku San Francisco Chronicle 1. srpna 1969 a objevil se na stole kreslíře Roberta Graysmithe (Jake Gyllenhaal). Zodiac se v něm hlásil k několika vraždám a vyhrožoval, že nebude-li jeho dopis zveřejněn, udeří znovu. Což také učinil - v průběhu let ještě několikrát. Celkem se přiznal ke třinácti a pak ještě čtyřiadvaceti vraždám, ale policie mu jich potvrdila pět až sedm.

Samo pátrání však bylo pro policii, jíž se Zodiac soustavně vysmíval a vodil ji za nos, úmorně vleklé. Kromě policistů se do něj pochopitelně čile zapojili i novináři. Jedni i druzí však byli z neúspěchu stále unavenější. Jediný Graysmith, ač nebyl ani reportér, natož policista, vytrvával, odhalení Zodiaka se mu stalo obsesí téměř sebezáhubnou.

Je autorem dvou knih o Zodiakovi a ty se staly i podkladem pro Fincherův film. David Fincher prostudoval případ skutečně důkladně. Dokonce tak důkladně, že to je až na škodu věci, protože mnohé informace, jimiž nás ve filmu doslova zahlcuje, byly sice pro vyšetřovatele nesporně nesmírně důležité, z hlediska filmového diváka však tak podstatné nejsou a zbytečně film ve střední části natahují a paradoxně činí děj místy nepřehledným.

Stará dobrá detektivka neoslní

Přesto je Zodiac poutavá, chvílemi dokonce velmi napínavá detektivka s širší psychologickou ambicí, která se týká právě policejních a novinářských vyšetřovatelů. Velkou předností filmu je dokumentaristicky přesné vystižení atmosféry a koloritu jednotlivých časových období od konce šedesátých až do devadesátých let.

Důsledně se proměňují nejen obvyklé atributy charakterizující dobu jako oblečení, účesy, hudba. Ve Fincherově filmu si lze všimnout i takových drobností v odlišení konkrétního času, jako je vyzvánění telefonu či klapot psacího stroje. Fincher dobře věděl, jak je to důležité - právě na charakteristických rysech každého deseti či dokonce pětiletí je vidět, jak dlouhá to byla práce a jak proměnila lidi, kteří se na ní podíleli. Jake Gyllenhaal v hlavní roli Graysmithe není nikterak výrazný, působí odhodláním přijít za každou cenu případu na kloub.

Dobrými spoluhráči jsou mu Robert Downey jr. v roli reportéra Averyho a zejména Mark Ruffalo, který hraje slavného detektiva Tosciho, který byl případem společně s detektivem Armstrongem pověřen. A velmi přesvědčivou a dobře zahranou postavou je Graysmithova druhá žena v podání Cloe Sevignyové. Zodiac není film, který oslní. Je to spíš stará dobrá filmová detektivka než moderní thriller a je přinejmenším jednou za čas docela příjemné se na takový druh filmu dívat.

Zodiac, USA 2007 Režie: David Fincher, Scénář: James Vanderbilt, Hrají Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Robert Downey jr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám