Hlavní obsah

Zlatý medvěd pro Stevena Spielberga. Ještě jsem neskončil!

Každý velký mezinárodní filmový festival potřebuje vedle kvalitního, převážně umělecky zaměřeného programu i hosty, kteří přitáhnou zájem diváků a médií. Většinou to bývají herecké hvězdy, ale letošní Berlinale je výjimkou. Největší hvězdou na něm, při vší úctě k Helen Mirrenové, Adrienu Brodymu, Anne Hathawayové či Jessemu Eisenbergovi, byl americký režisér Steven Spielberg, který v úterý večer převzal čestného Zlatého medvěda a uvedl svůj nejnovější film Fabelmanovi.

Steven Spielberg na filmovém festivalu BerlinaleVideo: AP

 
Článek

Už na odpolední tiskovou konferenci se nevešli ani zdaleka všichni zájemci. Ti šťastní přivítali Spielberga doslova bouřlivými ovacemi.

Zjevně výtečně naložený šestasedmdesátiletý režisér filmů Čelisti, E.T. Mimozemšťan, Schindlerův seznam a mnoha dalších pak s potěšením odpovídal na otázky, které se týkaly právě jeho nejosobnějšího filmu, Fabelmanových.

Trailer k filmu FabelmanoviVideo: Vertical Entertainment

„Přemýšlel jsem o něm dlouho, ale pořád jsem si nebyl jistý. Už má matka mi před smrtí často říkala: Pořád o tom jen mluvíš, a nic. A to jsem ti poskytla tolik materiálu!“ zavzpomínal s úsměvem Spielberg a dodal, že nakonec se k tomu rozhodl během pandemie. „Strach, který jsem z ní pociťoval, mi dal odvahu vyprávět svůj příběh.“

Foto: Reuters

Zlatého medvěda převzal Steven Spielberg se zjevnou radostí.

K závěrečné scéně, v níž jeho alter ego Sammy navštíví v Hollywoodu režiséra Johna Forda, poznamenal: „Vážně jsem tam šel. Ale strašně jsem se bál, dlouho jsem jen obcházel kolem, protože Ford byl můj nevětší idol, jehož filmy zbožňovali moji rodiče.“

Nadšení fanoušků

Ani večerní čas a mizerné počasí neodradily po deváté hodině davy fanoušků, kteří před Berlinale Palastem čekali na Spielbergův příjezd i velmi dlouho, aby se dostali co nejblíž k zátarasům. Mnozí pak byli odměněni autogramy a v sále přivítal filmaře dlouhotrvající potlesk vstoje.

Po úvodních slovech ředitelů festivalu Mariette Rissenbeekové a Carla Chatriana a sestřihu Spielbergovy tvorby předal americkému režisérovi čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo, dosti překvapivě, zpěvák irské skupiny U2 Bono.

Foto: Reuters

Cenu Spielbergovi předal Bono.

„Děkuji, moc vám děkuji,“ opakoval Spielberg, který neskrýval ani slzy dojetí. V děkovné řeči mimo jiné řekl: „Sám bych nikdy nic nedokázal. Na všech filmech jsem vždy spolupracoval se skvělými umělci.“

Jako klíčovou pak zdůraznil podporu rodiny. „A ještě jsem neskončil!“ slíbil divákům.

RECENZE: Fabelmanovi Stevena Spielberga: Velké vyznání lásky k rodině a filmu

Kultura

Spielberg se omlouvá žralokům. Po jeho Čelistech se stali lovnou zvěří

Koktejl

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám