Hlavní obsah

Spielberg se omlouvá žralokům. Po jeho Čelistech se stali lovnou zvěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oscarový režisér Steven Spielberg dodnes velmi lituje toho, jaký dopad měl na populaci žraloků jeho kultovní film Čelisti z roku 1975. Po něm totiž sportovní rybáři začali žraloky lovit mnohem více než dříve.

Foto: ČTK

Steven Spielberg

Článek

Spielberg o svém „černém svědomí“ promluvil minulou neděli v pořadu Desert Island Discs, který vysílá stanice BBC Radio 4. Odtušil, že žraloci ho již desítky let v žádném případě nemají rádi. Důvodem má být film Čelisti, po jehož uvedení se objevilo velké množství „šílených rybářů“, kteří začali žraloky lovit jen jako trofeje.

Snímek Čelisti z roku 1975 zachycuje příběh o velkém bílém žralokovi, který útočí na obyvatele malého přímořského městečka. Kvůli nesprávnému a značně překroucenému pohledu na tato majestátní zvířata se na film snesla velká kritika ze strany odborníků. Ti mu také kladli za vinu masivní nárůst trofejního lovu v USA.

„Obávám se, že žraloci na mě musí být pořádně naštvaní za to, že jsem přispěl k šílenství, které se strhlo po roce 1975,“ řekl Spielberg v rozhlasovém pořadu.

Obklíčili je žraloci, záchrana přišla na poslední chvíli

Koktejl

Výzkumy totiž ukázaly, že v letech po uvedení Čelistí se podél východního pobřeží Severní Ameriky počty velkých žraloků skutečně značně snížily.

Mezi roky 1986 a 2000 klesla v těchto vodách populace velkých bílých žraloků o 79 procent, tygřích žraloků o 65 procent a kladivounů o 89 procent. Z takto velkého úbytku nelze vinit pouze film samotný, k vybíjení však svou měrou přispěl.

Moderátorka si neodpustila malé popíchnutí a zeptala se, jak by se cítil, kdyby žraloci žili ve vodách kolem jeho vlastního ostrova. Spielberg totiž vlastní dva malé ostrůvky v portugalském souostroví Madeira. „To je jedna z věcí, kterých se bojím stále,“ odpověděl.

Smrtelný útok žraloka si vynutil i změnu vysílání, Čelisti diváci neviděli

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám