Hlavní obsah

Zachránili varhany, na které hrál Jakub Jan Ryba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrstka nadšenců zachránila varhany, které pocházejí z roku 1717 a jako kluk na ně hrál Jakub Jan Ryba. Vzácný raně barokní nástroj, jenž ukrýval kostel v Němčicích na Klatovsku, se znovu rozezní už za pár měsíců.

Foto: Foto archiv spolku

Unikátní nástroj zprvu sloužil v přeštickém kostele.

Článek

Původně to vypadalo jako bláznivý nápad. „Pan farář byl nejdřív naší iniciativou překvapený,“ řekla dobrovolnice Petra Pavlíková. Varhany totiž byly v dezolátním stavu. Kvůli červotoči se skoro rozpadaly.

„Na jejich opravu neměla farnost peníze. A my jsme přišli s nabídkou, že to zkusíme změnit,“ pokračovala. Následně založila spolek a začala s dalšími srdcaři shánět finance. Potřeba byly zhruba tři miliony korun. „Nejdřív se získávání dotací nedařilo, ale nakonec nastal zlom,“ řekla Pavlíková.

Na obnovu vzácného nástroje přispělo ministerstvo kultury, Plzeňský kraj, ale i místní spolky a lidé z okolních vesnic. „Přes sedm set tisíc darovali lidé, v drtivé většině místní nebo ti, kteří mají k obci vztah. To je prostě zázrak,“ zhodnotila výsledek.

Zájemci mohou přispět na opravu největších tuzemských varhan adopcí píšťal

Cestování

Ve vesnici totiž žije zhruba 120 obyvatel, ve spolku je pouhých šest členů.

„Ale máme skvělý tým. Dojímá nás, kolika lidem na varhanách záleží. Je to neuvěřitelné,“ podotkla dobrovolnice Pavlíková.

Nástroj z roku 1717 je národní kulturní památkou a sestrojil ho loketský mistr Johann Leopold Burghardt.

„Varhany, na které hrával Jakub Jan Ryba, patří k regionálním skvostům. Jsou řemeslně skvěle zpracované, konstrukčně výborně promyšlené, z kvalitního materiálu,“ popsal pro Právo odborník na varhany z pražského arcibiskupství Štěpán Svoboda.

Švédská varhanice koncertovala v Paříži v utajení, jdou po ní bigotní katolíci

Evropa

Nástroj zprvu sloužil v přeštickém kostele, až později se dostal do Němčic. „Cenné je, že byl pouze částečně přestavěný, nicméně jeho jádro zůstalo zachované,“ dodal Svoboda.

Díky vybraným penězům si nástroj vzali do péče restaurátoři. Hotovo budou mít v listopadu, kdy varhany vrátí do Němčic. „Ještě nám zbývá vybrat ani ne 380 tisíc. Zájemci mohou přispět a adoptovat si některou z píšťal,“ nastínila Pavlíková.

Do barokních tónů se návštěvníci poprvé zaposlouchají o prosincových svátcích, kdy zde hudebníci uvedou Rybovu Českou mši vánoční v původním provedení.

„Varhany budou znít pravidelně při mších. Ale chceme tady pořádat také koncerty, varhanní kurzy, příměstské tábory, exkurze. Rádi bychom, aby se tu učily děti z místní základní umělecké školy. A také si přejeme vychovat novou generaci varhaníků,“ uzavřela Pavlíková.

Rožmitál pod Třemšínem: Městečko, v němž učiteloval Jakub Jan Ryba

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám