Hlavní obsah

Zájemci mohou přispět na opravu největších tuzemských varhan adopcí píšťal

Adopcí píšťal podle vlastního výběru mohou zájemci přispět na opravu vzácných Englerových varhan z olomouckého kostela svatého Mořice. Varhany, které jsou největším hudebním nástrojem svého druhu v Česku a řadí se mezi nejmohutnější varhany v celé střední Evropě, tvoří 7884 píšťal. Do náročné opravy se varhanáři pustili na konci loňského roku.

Foto: Profimedia.cz

Chrám sv. Mořice v Olomouci

Článek

Píšťaly si mohou zájemci adoptovat na speciálních stránkách, které vytvořili studenti Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Navazují na nový web tohoto pozdně gotického kostela, informovali zástupci fakulty.

„Webové stránky vznikly u příležitosti rekonstrukce kostela svatého Mořice a jeho varhan. Kostel dostal nový kabát, stejně tak i jeho web, který si o to již několik let říkal. Ten jsme od základu přestavěli, přeorganizovali a umožnili správcům jednodušší manipulaci s webovým obsahem,” uvedl Ivo Šmerek z katedry informatiky.

Na otevřené památky už dorazili v předstihu turisté

Cestování

Stránky jsou určené jak farníkům z římskokatolické farnosti sv. Mořice, tak i turistům, kteří zde najdou informace o historii a současnosti této památky, popsal spoluautor webu www.moric-olomouc.cz Daniel Bazala.

Cena v řádu stokorun

Z webu lze přejít na internetové stránky www.varhany.moric-olomouc.cz věnované vzácným Englerovým varhanám z roku 1745, které nyní podstupují generální opravu. „Tento web umožňuje veřejnosti adoptovat si píšťaly dle vlastního výběru. Kdokoliv tak může snadno a rychle finančně přispět na probíhající rekonstrukci varhan,” uvedl Šmerek.

Podle informací ze stránek je již několik desítek píšťal „adoptováno”, cena za adopci jednotlivých píšťal se pohybuje v řádu stokorun. Na webu je zmíněna také historie varhan a nechybí ani seznam varhaníků či audiovizuální záznamy.

Varhany, jejichž jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera, absolvovaly velkou opravu naposledy před půl stoletím. Podle hudebníků už není nástroj v dobrém stavu, opravit je třeba především elektronické součásti. Varhany postupně rozebrali na konci loňského roku olomoučtí varhanáři, většina nástroje však bude restaurována ve Slovinsku, právě Slovinci zakázku za několik desítek milionů korun vyhráli.

Původní barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera byl uveden do provozu 22. září 1745. Už tehdy se varhanám pro jejich velikost říkalo Královna moravských varhan. V původní podobě se varhany uchovaly do poloviny 20. století, kdy prošly velkou rekonstrukcí a nástroj se zároveň rozšířil, dnes má pět manuálů, 95 rejstříků a 7884 píšťal.

Na Chebském hradu se stále pracuje

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám