Hlavní obsah

Švédská varhanice koncertovala v Paříži v utajení, jdou po ní bigotní katolíci

Švédská hudebnice Anna von Hausswolffová ve čtvrtek večer vystoupila v Paříži na utajeném místě. Učinila tak z bezpečnostních důvodů, jelikož dva její koncerty byly zrušeny kvůli protestu skupiny katolických fundamentalistů. Ti tvrdí, že hraje „ďáblovu hudbu“.

Foto: Profimedia.cz

Varhanice Anna von Hausswolffová

Článek

Varhanice a zpěvačka nakonec účinkovala v protestantském kostele nedaleko Vítězného oblouku, informoval v pátek zpravodajský server BBC News.

O novém místě koncertu věděli dopředu pouze ti, kteří si zakoupili vstupenku. Organizátoři návštěvníky zároveň požádali, aby jméno nově vybraného kostela nikde nezveřejňovali. Zdůraznili přitom, že hudebnice nebude koncertovat v katolickém svatostánku.

Není satanistka

Von Hausswolffová měla původně vystoupit v pařížském kostele svatého Eustacha, ten však koncert z bezpečnostních důvodů zrušil. Tamní farář Yves Trocheris současně vyjádřil nad tímto krokem nelibost. „Hudba Anny von Hausswolffové není satanistická,“ prohlásil a dodal, že umělkyně se ve své tvorbě věnuje ženským právům nebo životnímu prostředí.

Milovala se s ďáblem

Zrušit koncert se rozhodl po incidentu před jejím úterním vystoupením v Nantes, které umělkyně podle serveru The Guardian zorganizovala se souhlasem místní diecéze. Desítky protestujících však zablokovaly vstup do baziliky Notre-Dame de Bon-Port, přičemž zpívaly modlitbu „Svatá Maria, Matko Boží, pros za nás hříšné“.

Demonstranti upozorňovali na jednu píseň, v níž von Hausswolffová zpívá: „Milovala jsem se s ďáblem,“ popsal web BBC News. Demonstranti zabránili zhruba 400 lidem navštívit koncert.

Hudebnice zveřejnila na instagramu fotografii z prázdného kostela a situaci označila za „děsivou, vypjatou a smutnou“. „Já a církev pracujeme společně, nikoliv proti sobě,“ dodala. Místostarosta Nantes Bassem Asseh protestující označil za „netolerantní radikály“ a francouzská ministryně kultury Roselyne Bachelotová za „militantní extremisty“. Ve hře je podle šéfky resortu kultury svoboda umělecké tvorby, a tudíž i svoboda jako taková.

Primárním hudebním nástrojem švédské umělkyně, která byla v minulosti nominována na švédské Grammy, jsou podle The Guardian varhany. „Pokaždé, když přijdu do kostela, nebo do koncertní síně, je to zcela jiný zážitek,“ řekla už dříve von Hausswolffová stanici BBC. V současné době podniká turné napříč Evropou, přičemž vystupuje i v kostelích či katedrálách. Její fanoušci věří, že pokusy o zrušení koncertů budou mít opačný účinek a zajistí jí větší publicitu. Podle listu Le Parisien čtvrteční koncert začal i skončil ovacemi vestoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám