Hlavní obsah

Začalo to zmoklým psem. Český rozhlas je tu s námi už sto let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se ráno probudím, první, co udělám, je to, že sáhnu po knoflíku rozhlasového přijímače. Už léta vstávám a snídám s Českým rozhlasem a je to můj první ranní společník a informátor o tom, co je ve světě nového. Z této čestné pozice ho nedokázala vytlačit televize ani internet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kolem budovy rozhlasu v Praze opakovaně „kráčely“ dějiny. Pietní akt z 21. srpna 2022.

Článek

To, že Český rozhlas slaví v průběhu celého letošního roku sté narozeniny, není žádnou novinkou. Ale stojí za připomenutí, že oslavy vyvrcholí 18. května, tedy v den, kdy uplyne přesně sto let od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání.

Stan v Kbelích

To se tehdy uskutečnilo za silného deště i větru ze skautského stanu postaveného ve Kbelích. K dramatickému počasí přispěl prý i zmoklý pes, který do stanu vlezl a do živého vysílání hudby se připojil štěkotem.

Program trval asi hodinu a naslouchali mu posluchači shromáždění kolem jediného přijímače v kině Sanssouci v pražské Opletalově ulici.

Foto: Jana Perglerová , Právo

Jan Pokorný a Lucie Výborná z Českého rozhlasu vytvořili český rekord v nepřetržité sérii rozhovorů. Od soboty 18. 5. 2013 večer do pondělí 20. 5. 2013 večer vedli v proskleném studiu na pražském Václavském náměstí 48hodinové interview.

Od toho zmoklého stanu a psa urazil Československý a posléze Český rozhlas opravdu velký kus cesty. A stále má své věrné posluchače i interprety. Patřím ke generaci, která ještě vyrůstala na nedělních rozhlasových pohádkách a uspával ji Hajaja.

Foto: ČRo-Andrea Filíčková

K oblíbeným pořadům ČR Dvojky patří Tobogan Aleše Cibulky (zcela vpravo).

Ale dodnes s velkým potěšením naslouchám rozhlasovým hrám v podání vynikajících herců, jejichž hlasy v nás tříbily a tříbí cit pro jazyk a lásku k češtině. A také k hudbě, protože přenosy koncertů, třeba z Pražského jara, patřily k svátečním chvílím v mnoha rodinách. V té mojí zcela určitě.

Koncert v Riegrových sadech

„Sto let rozhlas vzdělává, informuje, baví a rozšiřuje obzory. Za éru své existence si našel důležité místo v životech několika generací posluchačů, mnohé z nich dokonce provází již od útlého dětství. Má za sebou dlouhou cestu, během níž několikrát sehrál i významnou roli v historii naší země. Těší mě, že ve svých sto letech je v očích veřejnosti nejdůvěryhodnějším médiem v Česku,“ řekl k jubileu generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Foto: rozhlas.cz

René Zavoral

A dodal: „Tohoto obdivuhodného jubilea by nedosáhl nebýt věrných posluchačů. Jako poděkování za jejich přízeň jsme připravili velkolepý koncert.“

Ten se uskuteční 18. května od 18 hodin v Riegrových sadech na pražských Vinohradech. Vstup na něj je zdarma. V několik hodin trvajícím programu vystoupí mimo jiné kapely Chinaski, Bandjeez, Mirai, Marek Ztracený, Michael Kocáb, Aneta Langerová, ale také věrný příznivec rozhlasového vysílání Zdeněk Svěrák.

Ke stému jubileu se 18. května v rozhlasových barvách slavnostně rozsvítí vinohradské sídlo Českého rozhlasu, Petřínská rozhledna a Žižkovská věž.

Den otevřených dveří

V sobotu 20. května zve oslavenec své věrné na den otevřených dveří, který se uskuteční jak v hlavním sídle Českého rozhlasu na Vinohradech, tak i v regionálních studiích.

Foto: ČRo-Alena Flíčková

Vyzkoušet si rozhlasové vysílání láká hlavně dětské návštěvníky.

Od 9 do 16 hodin se budou konat komentované prohlídky s časovými vstupenkami, při nichž se diváci dostanou do jednotlivých studií a dozvědí se řadu zajímavostí o vzniku vysílání.

Anketa

Posloucháte ráno, hned po probuzení, rádio?
Ano, vždy
32 %
Ano, ale jen někdy
5,4 %
Ne, ale během dne si nějakou stanici pustím
40,1 %
Rádio si vůbec nepouštím
22,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 147 čtenářů.

Lucie Výborná: Nebýt na signálu cíleně je velmi osvobozující

Styl

Brit Jensen: To vaše mračení nechápu

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám