Hlavní obsah

Z chaloupky za šípkovým keřem. Pohádky z Beskyd voní bylinkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj velký sen si splnila sedmapadesátiletá Eva Huňková z Ostravice na Frýdecko-Místecku. Podařilo se jí vydat vlastní pohádkovou knihu z Beskyd. Milovnici přírody pomohla platforma Hithit, kde se na knihu za 30 dnů vybralo přes 144 tisíc korun.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Eva Huňková z Ostravice na Frýdecko-Místecku s vysněnou knihou.

Článek

„Mám radost, že se mou knihu Z chaloupky za šípkovým keřem podařilo v prosinci dotáhnout do konce. Těch 30 dnů, kdy byla akce na Hithitu spuštěna, bylo neskutečných. Dojímal mě každičký den. Po týdnu jsem se přehoupla do druhé poloviny a začala tušit, že by se to mohlo podařit,“ vzpomínala tvůrkyně z Beskyd, kterou kromě psaní baví i vaření z divokého kvítí.

Vystudovala však střední ekonomickou školu a živí se celý život účetnictvím.

Vybrala se vyšší částka

A pak přišel šok. Nejenže se Evě Huňkové podařilo vybrat potřebnou částku na vydání pohádkové knížky, ale měla o cca 10 tisíc korun více.

„Tak jsem se rozhodla, že toho využiju a udělám plátěnou vazbu knihy. Udělala jsem dobře, plátěná vazba knížku krásně pozvedla,“ usmívala se žena s tím, že je všem, kdo jí přispěli, hrozně vděčná.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Pohádková kniha z Beskyd, ke každému dobrému příběhu pro děti patří kvalitní ilustrace.

„Moc děkuji, že mi pomohli k uskutečnění mého snu. Na oplátku teď mají možnost objevit můj snový dětský svět z Beskyd v knize, na níž jsem pracovala téměř dva roky. Zpočátku jsem netušila, že své příběhy, kterých je nakonec devět, vydám. Všechny postavičky jsou opravdovým příběhem mého dětství, které jsem v myšlenkách potlačila a ony se najednou vrátily a teď jsou v knize,“ vzpomínala Huňková.

Bylinkové recepty pro děti

Nakonec se do pohádkové knihy dostalo i její divoké vaření. „Ten nápad doplnit příběhy jednoduchými bylinkovými recepty přišel až později. Tím, že se věnuji kurzům bylinkového vaření, tak to bylo vlastně přirozené. K ilustracím jsem přizvala svou kamarádku Pavlu Hronovou, která krásně kreslí. Její ilustrace přesně souzní s mými příběhy,“ líčila autorka.

Celá kniha je podle ní malým poselstvím k návratu dětí a rodičů zpět do přírody. Prostřednictvím příběhů malé holčičky Rozárky, která nahlíží do světa skřítků a víl, se čtenáři učí vnímat přírodu, naslouchat jí, rozpoznat v ní jedlé rostlinky a využít je v kuchyni.

„Co přijde dál, to se nechám překvapit. Kniha je tak čerstvá, že o budoucnosti zatím neuvažuji. Pokud si o to řekne, tak ji ráda doprovodím na další cestě. Zatím mám na knihu krásné reakce,“ podotkla s tím, že nyní se setkává se čtenáři v knihovnách na autorských čteních. „Přeji si, aby se děti opět naučily vnímat tu krásu kolem nás mimo počítačový svět a chránily ji,“ zkonstatovala autorka.

Reklama

Související témata:
Kniha Z chaloupky za šípkovým keřem
Eva Huňková

Výběr článků

Načítám