Hlavní obsah

Významný maďarský režisér Béla Tarr převezme na FAMU čestný doktorát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 31. října převezme v Praze maďarský režisér Béla Tarr čestný doktorát od Akademie múzických umění. Čestný doktorát je spolu se jmenováním profesorem a Zlatou medailí AMU nejvyšším oceněním života a díla, které univerzita uděluje.

Foto: FAMU, Brigitte Lacombe

Maďarský režisér Béla Tarr

Článek

Režisér má na kontě snímky jako Satanské Tango, Turínský kůň nebo Muž z Londýna. Za ně si odnesl ocenění jako např. Velkou cenu poroty na festivalu Berlinale, nominaci na Zlatou palmu z festivalu v Cannes či ocenění na European Film Awards.

První čestný doktorát udělila AMU v roce 1996 Václavu Havlovi. Za 27 let převzalo tento čestný titul 19 mezinárodně uznávaných umělců, včetně Miloše Formana (1998), Jana Švankmajera (2003) či Agniezsky Holland (2017). Béla Tarr je v Praze po celý podzim, protože na FAMU učí mladé filmaře v rámci mentoringového programu.

„Víte, celý život jsem byl špatný student. Obdržet tento významný titul je pro mě indicií, že se věci mění. Je to pro mě velká pocta. FAMU je legendární filmová škola. Je zajímavé pracovat s mladými lidmi, kteří na ní studují, s nimiž mohu něco společně vyvíjet. Chci je nechat tvořit svobodně a umožnit jim, aby byli sami sebou. To je můj cíl. Pracovat s lidmi je i otázka empatie. Každý je nějaký. Neexistuje univerzální recept na to, jak k lidem přistupovat. Ptáte se, jakou radu bych dal sám sobě na začátku vlastní filmové kariéry? Žádnou. Pravidla nejsou. Je 21. století a každý si může dělat, co chce. Člověk se musí snažit být svobodný a být sám sebou. To je jediné, co se dá říct,“ komentuje událost a účast v mentoringovém programu Béla Tarr.

Agnieszka Hollandová: Přicházely mi výhrůžky smrtí

Film

Filmová tvorba Tarra je známá po celém světě a zapsala se také do učebnic historie světové kinematografie. Mimo jiné je často spojována s knihami maďarského spisovatele László Krasznahorkaie, který byl podle tipů mnohých adeptem na Nobelovu cenu za literaturu.

Právě podle námětu jeho knihy Satanské tango natočil v roce 1994 Tarr sedmihodinový stejnojmenný film. V jeho dalším filmu Muž z Londýna si hlavní roli zahrál český herec Miroslav Krobot.

Foto: Luxbox Films

Muž z Londýna (2007)

V tvorbě Tarra je typický, kromě nezvyklé délky, také minimalistický rukopis a apokalyptický nádech. Podepisuje se v ní i to, že se dříve věnoval dokumentům o lidech na okraji maďarské společnosti.

Z České republiky si neodnese pouze čestný doktorát, ale také cenu za přínos světové kinematografii od festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Možné ho bude během podzimu potkat v pražském kině Ponrepo, kde budou promítány dva z jeho filmů.

Sedmadvacátá Ji.hlava proběhne ve znamení žen

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám