Hlavní obsah

Sedmadvacátá Ji.hlava proběhne ve znamení žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program letošního ročníku ji.hlavského festivalu představí výrazné režisérky i podstatná témata současnosti. Výjimečným filmovým zážitkem bude například retrospektiva Marguerite Duras. Akce proběhne od 24. do 29. října. Publikum se může dále těšit třeba na rozšířenou sekci virtuální reality.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, 27. ročníkVideo: Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, 27. ročník

 
Článek

„Vždy pro nás bylo důležité, aby Ji.hlava byla živým místem setkávání. Proto mě velmi těší, že retrospektivu Marguerite Duras doprovodí několik vzácných hostů, včetně francouzské režisérky Claire Simon – nebo že se do Ji.hlavy po osmnácti letech vrátí ikona japonského filmu Naomi Kawase,“ říká k letošnímu programu ředitel festivalu Marek Hovorka.

Právě ženská témata budou výrazně procházet celým programem. Patří k nim tělesnost a sexualita, stárnutí, přátelství, porod, vyrovnávání se s mateřstvím, sexuální násilí, ale také snaha vymanit se z genderových rolí…

„Ji.hlava dává dlouhodobě velký prostor ženským filmařkám, v rámci retrospektiv například Susan Sontag, Shirley Clark, Alice Guy, nebo v dřívějších edicích Agnes Varda, Drahomíra Vihanová či Naomi Kawase. Je pro nás důležité zpřístupňovat jejich díla, která byla dobově často upozaďována, a umožnit divákům a divačkám číst je dnešníma očima,“ říká dále Hovorka.

Znělka jako hra

Autorem letošní znělky akce je pak Katalánec Albert Serra, kterého legendární filmový časopis Cahiers du cinéma zařadil mezi patnáct nejdůležitějších mladých režisérů a režisérek poslední dekády.

„Kdysi jsem v jednom rozhovoru řekl, že jsem se rozhodl stát se filmařem proto, abych si mohl dělat legraci ze světa. Dali to do titulků, a napsané velkým písmem mi to připadalo ještě pravdivější. Myslím, že je to nejzdravější postoj, který může umělec zaujmout. Celá moje práce z tohoto principu vychází. Ji.hlavu miluji. Miluji festival,“ říká Serra k letošní ji.hlavské znělce.

Kompletní program Ji.hlavy je dopstuný na webu festivalu.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Diod, Kino Dukla, DKO, Horácké divadlo, Kino Máj

Reklama

Související témata:
Albert Serra

Výběr článků

Načítám