Hlavní obsah

VIDEO: Divadelníci překřičeli pražské zastupitele, Bém si dal pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Demonstranti z Iniciativy pro kulturu, kteří před budovou pražského magistrátu protestovali proti systému divadelních grantů, se ráno přesunuli na jednání pražského zastupitelstva. Primátor Pavel Bém pak jednání přerušil. Před budovou se ve čtvrtek ráno shromáždilo 300 až 500 lidí.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Primátor Pavel Bém si na zasedání oblékl neformální oděv a přinesl pivo. Kritizoval tak chování demonstrantů, prý chodí na zasedání zastupitelstva jako do hospody.

Článek

Demonstranti v sále tleskali, pískali a skandovali „hanba“ a "fuj". Jeden z nich přišel před místa, kde sedí městská rada, s tabulí s nápisem ODStupte. Zastupitel Bohumil Zoufalík (ODS) mu ceduli vytrhl a zlomil. Primátor Pavel Bém (ODS) na čas odešel. Když se vrátil, zasedání přerušil.

Kritici současných kroků vedení města v kultuře zvonili jako při takzvané sametové revoluci klíči a křičeli "Už je to tady". Směrem k radním se ptali: "Co nám řeknete, mafiáni?". Bém se po chvíli dostavil s půllitrem piva. "Na zastupitelstvo chodíte jako do hospody," řekl.

Primátor Pavel Bém si na zasedání oblékl neformální oděv a přinesl pivo. Kritizoval tak chování demonstrantů, prý chodí na zasedání zastupitelstva jako do hospody.foto: ČTK/Stanislav Zbyšek

Iniciativa sepsala petici, která požaduje například odvolání radního pro kulturu Milana Richtra (ODS), oddělení podpory neziskového sektoru od podnikání a pozastavení další vlny transformace pražských scén. Poté, co s peticí v dubnu po obdobném happeningu vyjádřilo zastupitelstvo nesouhlas, ji nespokojení divadelníci doručili na magistrát znovu.

Divadelníci přerušili jednání pražského magistrátuAutor: stream.cz

Tento týden zamítla požadavky Iniciativy pro kulturu městská rada a členové zastupitelstva tak mají na své červnové schůzi už jen schválit odpověď s nesouhlasným stanoviskem. "Doufal jsem, že se tu už nebudeme muset sejít," řekl v úvodu shromáždění člen petičního výboru, herec Miroslav Táborský. Požadavky petice označil za legitimní a civilizované a připustil, že obdobných setkání by mohlo být ještě několik.

"Nadále trváme na tom, aby se zastupitelstvo naším textem zabývalo. Minule s ním byli jeho členové seznámeni jen několik minut před projednáváním, což je v rozporu s jednacím řádem," řekl předseda Iniciativy pro kulturu Vladimír Procházka.

Mariánské náměstí se změnilo na "mafiánské"

Demonstrace před magistrátem na Mariánském náměstí (na tabulkách s názvem bylo písmeno "r" připsáno na "f", takže výsledkem bylo Mafiánské náměstí) zakončila takzvané Dny neklidu, vyhlášené iniciativou v neděli na koncertě u Národního divadla v Praze. Další protestní akce se konaly například v Brně, pražské kolegy podpořily divadla z Ostravy, Liberce, Ústí nad Labem, Uherského Hradiště, Olomouce a Hradce Králové. Za peticí stojí například obce překladatelů a spisovatelů, pražské fakulty filmové i divadelní, Herecká asociace a sdružení Unijazz.

Zástupci umělců nespokojených s kulturní politikou magistrátu rušili jednání zastupitelstva.foto: ČTK/Stanislav Zbyšek

"Výsledkem diskuse na půdě Divadelní fakulty Janáčkovy akademie v Brně, které se zúčastnilo skoro celé kulturní Brno i zástupci ze Zlína a z Ostravy, byla otevřená výzva pražskému magistrátu k zastavení výběrových řízení na ředitelská místa pražských divadel V Dlouhé a Na zábradlí, neboť vykazují znaky politické manipulace," řekl Táborský.

"Naše úsilí přináší své ovoce. Poprvé jsme ve středu na setkání s radním Richtrem a primátorem Pavlem Bémem měli pocit, že nám někdo naslouchá, a že sporný grantový systém bude muset doznat nějakých změn," dodal semaforský principál Jiří Suchý. Bém totiž přislíbil, že obnoví svůj poradní sbor pro oblast kultury, který se má situací zabývat.

Jakub Špalek za krachující spolek Kašpar naopak uvedl, že primátor zřejmě ani petici nečetl či jí neporozuměl. "Nechceme totiž peníze, ale systémové změny," zdůraznil. "Jde o nedodržování pravidel a špatnou správu věcí veřejných," podpořila ho herečka a bývalá poslankyně Táňa Fischerová. Podle ředitele Galerie Jaroslava Fragnera Dana Merty vzniklo na podporu petice sdružení profesionálních galerií v Praze. "Tento problém se totiž netýká jen divadel," uvedl.

Kauza vzbuzuje vášně a lidovou tvořivost

Kauza kolem financování pražské kultury zaujala nejen umělce, ale také Stranu zelených, která protesty podporuje, a tisíce občanů, kteří se připojují k petici za odvolání Richtra nebo své názory vyjadřují lidovou tvořivostí.

Neznámí sprejeři např. začali v Praze "vylepšovat" reklamní sloupy hlásající, že naše metropole je městem kultury. "Praha není městem kultury" stojí teď na reklamních plochách. Přibyla na nich i červená hlava se skříženými hnáty, jejíž význam autoři nijak nevysvětlují.

Minulý týden se na internetu rozšířil anonymní song s hlasy pražského radního Milana Richtera a bývalého komunistického potentáta Milouše Jakeše. Richter v písni nedobrovolně rapuje moudra o kultuře spolu s Jakešem, jehož výroky jsou zjevně vystříhány z legendárního proslovu z Červeného Hrádku, který byl vydán i na CD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám