Hlavní obsah

Petici Za Prahu kulturní podpořila i mimopražská divadla

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K podpoře protestujících pražských divadel se přihlásila i řada dalších. Jako první pražské Národní divadlo, které je financováno ministerstvem kultury a před jehož budovou se uskutečnil v neděli protestní koncert. Také Národní divadlo Brno vyjádřilo podporu peticí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Radní Milan Richter (ODS) je mnohým umělcům trnem v oku.

Článek

Národní divadlo Brno v petici píše: „Umělecké vedení NDB se znepokojením sleduje nekompetentní počínání představitelů kultury Magistrátu hlavního města Prahy vůči některým pražským divadlům. Je zjevné, že tato činnost má likvidační charakter a v důsledku poškozuje zájem českého divadla jako celku.“ Pod peticí je podepsán ředitel NDB Daniel Dvořák a umělečtí šéfové souborů.

„To, co se děje v Praze, se může stát precedentem pro celou republiku. Za pár let se můžeme i my dočkat argumentů, že si na sebe máme vydělat, protože bude potřebnější dotace na aktivity, které s kulturou nemusejí mít nic společného. Jenomže jakékoliv snížení příspěvku na provoz divadla by znamenalo náš konec, respektive by nás mohla spláchnout třeba voda z aquaparku.“ vysvětluje ředitel Slováckého divadla z Uherského Hradiště Igor Stránský.

Podporu vyjádřilo i pražské Divadlo Járy Cimrmana, brněnské HaDivadlo, Moravské divadlo Olomouc, Středočeské divadlo Kladno, Činoherní studio z Ústí nad Labem, Klicperovo divadlo z Hradce Králové, liberecké Divadlo F. X. Šaldy a další scény. Také studenti pražské Filozofické fakulty, zvláště pak katedry divadelní vědy, studenti a pedagogové DAMU, FAMU, Jazzová sekce, UNIJAZZ, Obec překladatelů a další instituce.

Evropská rada umělců (European Council of Artists – ECA) zaslala dopis pražskému primátorovi Pavlu Bémovi, ve kterém deklaruje svoji podporu dokumentu Rady uměleckých obcí a neziskové společnosti ProCulture s názvem Chceme Prahu kulturní. Dokument obsahuje 12 konkrétních věcných návrhů, které by měly být zohledněny při podpoře kulturního rozvoje hl. m. Prahy. ECA reprezentuje na 250 tisíc evropských umělců různých oborů. Jedním z jejích zakládajících členů je právě Rada uměleckých obcí, která sdružuje profesní umělecké organizace v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám