Hlavní obsah

V Krakově je Roger Waters nežádoucí osobou

Usnesení „o uznání lidí podporujících kremelský režim jako persona non grata v Krakově“ bylo ve středu jednomyslně přijato krakovskými radními. Je to důsledek přípravy dvou koncertů britského hudebníka Rogera Waterse v tomto městě na duben 2023. Před několika dny byly zrušeny. Usnesení se na něj vztahuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roger Waters se vždy zabýval politickým děním.

Článek

„S osobou, která veřejně chválí nebo jinak podporuje kremelský režim, bude v Krakově nakládáno jako s personou non grata,“ oznámili krakovští radní ze strany Právo a spravedlnost. Pro usnesení hlasovali všichni radní přítomní na zasedání zastupitelstva města.

„S ohledem na zločinný útok Ruska na Ukrajinu, jakož i na válečné zločiny páchané ruskými vojáky, vyjadřují radní královského hlavního města Krakova rozhořčení nad tezemi a prohlášeními pana Rogera Waterse souvisejícími s ruskou invazí na Ukrajinu,“ píše se v přijatém dokumentu.

V odůvodnění se uvádí, že Krakov jako partnerské město Lvova a Kyjeva „má zvláštní povinnost zaujmout postoj k dezinformacím hanobícím ukrajinský národ“. Krakovští radní sice připustili, že přijaté usnesení nemá právní podporu, nicméně demonstruje záměry vedení města a zastupitelů.

Roger Waters v neděli na sociálních sítích kritizoval jednání krakovského radního Łukasze Wantucha a sdělil, že se z něho snaží udělat v Krakově nežádoucí osobu a vyzývá obyvatele, aby si nekupovali vstupenky na jeho koncert. Waters vysvětlil, že on sám svou aktivitou vybízí ty, kdo jsou do válečného konfliktu zapojeni, aby místo eskalace problémů pracovali pro mír. Podle něj může právě eskalace problémů vést k jaderné válce a konci života na planetě.

Waters předtím řekl, že Rusko bylo k zásahu na Ukrajině vyprovokováno Západem, že válku rozpoutali ukrajinští ultranacionalisté a Ukrajina by neměla dostávat dodávky zbraní. Amerického prezidenta Joea Bidena nazval „válečným zločincem“ a napsal dopis Oleně Zelenské, manželce ukrajinského prezidenta, v němž ji žádá, aby uplatnila vliv na svého manžela a přiměla ho ukončit válku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám