Hlavní obsah

V japonských kinech se film Oppenheimer nehraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to už více než tři měsíce, kdy byl uveden do kin po celém světě film Oppenheimer, jenž pojednává o stvořiteli atomové bomby. V Japonsku - jediné zemi, kde byly tyto zbraně během válečného konfliktu svrženy - se ale snímek Christophera Nolana nepromítá.

Foto: CinemArt

Herec Cillian Murphy jako otec atomové bomby, fyzik Robert Oppenheimer

Článek

Studio Universal, které film 21. července uvedlo v USA a dalších zemích, ani Toho-Towa, místní distributor společnosti Universal, se k jeho osudu na třetím největším světovém trhu s kiny nevyjádřily, napsal list The Japan Times.

Toho-Towa se všemi dotazy k filmu stroze odkázala na Universal a uvedla, že od studia neobdržela ani žádné propagační materiály.

Vyjádřit se odmítlo i sdružení organizací osob postižených A-bombami, jež zastupuje japonské osoby hibakuša, tedy oběti bombardování za druhé světové války. „Film jsme neviděli,“ uvedla mluvčí.

RECENZE: Oppenheimer mísí tříhodinovou konverzaci s atomovou bitvou o nevděčný titul ničitele světů

Film

Hollywoodské filmy bývají v Japonsku obvykle uváděny bez větších kontroverzí, i když výjimky se najdou. Třeba snímek Nezlomný (Unbroken) z roku 2014, který zachycuje skutečný příběh Louise Zamperiniho, válečného zajatce mučeného sadistickým velitelem japonského tábora, zastavila kampaň japonských pravicových médií a nakonec skončil v artových kinech.

Oppenheimer si v srpnu odbyl premiéru v Jižní Koreji a finanční úspěch už zaznamenal v Číně i na dalších asijských trzích. V Japonsku je ale kolem něj zatím ticho.

A kde je japonské utrpení?

Historický epos vypráví příběh Roberta Oppenheimera (hraje ho Cillian Murphy), amerického vědce, který řídil tým, jenž navrhl a sestrojil atomovou bombu. Film získal většinou dobré recenze, sklidil ale také kritiku za to, že mnoho obětí Oppenheimerovy práce odsunul na vedlejší kolej.

Tara Bradyová v deníku The Irish Times třeba snímek označila za „hluboce chybný, ale brilantní“.

Americká armáda svrhla dvě atomové bomby na Hirošimu a Nagasaki v srpnu 1945, necelý měsíc poté, co Oppenheimer dohlížel na první test jaderné bomby na světě (známý také jako test Trinity) v Novém Mexiku. Při bombardování Japonska zahynulo přes 200 tisíc lidí, v drtivé většině civilistů. Tuto zkázu však filmové dílo pouze naznačuje, nikoliv ukazuje.

5 minut z filmu OppenheimerVideo: CinemArt

Mezi kritiky filmu patří i americký režisér Spike Lee, který deníku The Washington Post řekl, že při délce tří hodin mohl Nolan přidat „ještě několik minut o tom, co se stalo Japoncům“.

„Lidé se vypařili,“ konstatoval Lee. „I o mnoho let později mnohé přeživší zabíjela radioaktivita. Byl bych rád, kdyby se na konci filmu třeba ukázalo, co Oppenheimer udělal, když shodili ty dvě jaderné bomby na Japonsko,“ dodal.

Nolan, který Oppenheimera označuje za „nejdůležitějšího člověka, který kdy žil“, řekl, že měl pocit, že odklon od vědcových zkušeností v rámci filmu by byl „zradou podmínek vyprávění“.

„O bombardování Hirošimy a Nagasaki se dozvěděl z rozhlasu – stejně jako zbytek světa,“ řekl Nolan v červenci televizi NBC.

Změna po Oscarech?

Komentátoři spekulují, že se Universal obává reakce japonské veřejnosti, včetně vyhlídky na protesty. „Životopis tvůrce atomové bomby, který vylučuje jakoukoli scénu svržení bomby, bude v Japonsku s velkou pravděpodobností zaplaven kritikou,“ napsal časopis Weekly Gendai.

M.G. Sheftall, autor připravované knihy Hiroshima: The Last Witnesses (Hirošima: Poslední svědci), má za to, že film by v Japonsku uspěl, a je mu záhadou, proč na něj kina v zemi vycházejícího slunce dosud čekají.

„Kdyby se Oppenheimer dostal do japonských kin, nepochybně by se vzedmula kritika za to, že vynechává japonské utrpení, ale to není nic, co by marketingoví stratégové nedokázali obejít,“ upozornil.

Zničení Hirošimy a Nagasaki mnozí považují za jeden z největších válečných zločinů v dějinách, což se ale nikdy neobjevilo v americkém mainstreamovém filmu. James Cameron, který se k tomu přiblížil nejvíc strhující scénou ve filmu Terminátor 2: Soudný den, se údajně už léta snaží natočit film podle příběhu dvojnásobného hibakuši Cutomua Jamagučiho, který přežil obě atomové bomby.

Podle listu The Japan Times by mohl Oppenheimer v Japonsku dostat další šanci, zejména pokud posbírá nějaké ceny na Oscarech na začátku příštího roku. Jak ale upozorňuje japonský spisovatel Roger Pulvers, čím déle distributoři čekají, tím víc film komerčně ztrácí.

Rozhodnutí o odložení filmu je podle něj komerční, nikoli politické. „Ve filmových společnostech jsou strašně natvrdlí lidé,“ říká Pulvers.

Jean-Claude van Damme dorazil do Prahy

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám