Hlavní obsah

Vzpomeňte na Hirošimu a Nagasaki. Barbenheimer koláže naštvaly Japonce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětové vítězné tažení amerických filmů Barbie a Oppenheimer s sebou přináší řadu koláží, které se úspěšně šíří napříč světem. Často je na nich zachycena dokonalá kráska sledující atomový hřib. Obrázky obvykle září optimistickými barvami. Nicméně existuje jedna země, kde neuspěly. Japonsko.

Foto: Warner

Barbie

Článek

Právě tam si v těchto dnech připomínají svržení smrtících atomových pum na Hirošimu a Nagasaki. Následky vojenské operace z 6., respektive 9. srpna nepřežilo kolem dvě stě padesáti tisíc lidí.

V souvislosti se výročími světové deníky zmiňují, že montáže šířící se internetem v rámci nadšení z Barbie a Oppenheimera: zkráceno obvykle na Barbenheimer, jsou pro Japonce „velmi znepokojující“.

Zastavte to!

Francouzský deník Le Monde upozornil, že pro tamní média a veřejnost jsou podobné koláže vycházející z letních filmových hitů zcela nepřípustné. V této souvislosti poukazují i na pochybení oficiálního účtu k Barbie, kde se obrázky objevovaly a který je následně „vtipně“ komentoval.

Patří k nim mimo jiné umívající se/mávající Barbie s typickým mrakem v popředí, případně montáž Cilliana Murphyho (hraje Roberta Oppenheimera, otce atomové bomby), který nese Barbie (Margot Robbie) hořícím městem.

Distributor Barbie – Warner Bros. – se již za aktivity na sociálních sítích omluvil. Spekuluje se ovšem, že neproběhne původně naplánovaná premiéra snímku, která je pro Japonsko nahlášena na 11. srpna.

Časopis Variety ale zároveň připomíná, že film Oppenheimer v Japonsku zatím uveden nebyl, a není vůbec jisté, zda se tak stane.

Stejné datum? Spíš výjimečně

Filmy Barbie a Oppenheimer si odbyly shodně premiéru 21. července. Diváky oslovily v celém světě, ač jsou tematicky i žánrově zcela odlišné. Následně vznikl zmíněný fenomén Barbenheimer. Filmoví kritici si všímají, že podobný jev je v branži poměrně vzácný. Tedy to, aby šly takto velké snímky takzvaně proti sobě a aby dokázaly oba uspět.

Dohromady celosvětově utržily již přes 1,5 mld. USD (přes 33 mld. Kč). Barbie se také stala snímkem, který v tržbách překonal miliardu USD, čímž režisérku Gretu Gerwigovou poslal do prestižního klubu tvůrců, kteří tuto magickou hranici dokázali zdolat. Je navíc první ženou, jíž se to podařilo, jak píše web Variety.

Anketa

Vadí vám podobné koláže?
Ano, jsou nevhodné
25,1 %
Ne, ale chápu, že se Japonců mohly dotknout
59,7 %
Celkem mě pobavily
7,9 %
Neřeším je
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1838 čtenářů.

Web Screen Craft vše vysvětluje tím, jsou si přes zdánlivou rozdílnost v něčem hodně podobné: hrají v nich velké hvězdy Hollywoodu, vycházejí ze skvělých scénářů a měly velkorysé rozpočty. Navíc je natočili výjimeční režiséři: Barbie Greta Gerwigová a Oppenheimera Christopher Nolan.

@farahaniedit

BARBENHEIMER Official Trailer#oppenheimer #barbie #BARBENHEIMER #cillianmurphy

♬ original sound - Farahani Edit - Farahani Edit

Některá kina tak divákům, již chtějí zhlédnout oba tituly, nabízejí rovnou „dvojáky“. Na programu je má v srpnu mimo jiné pražské Aero. Ani u jeho poutáku přitom nechybí roztomilá Barbie nesená na ramenou Cilliana Murphyho. I oni kráčejí hořící krajinou.

Nutno říci, že v rámci sdílených příspěvků na nejrůznějších sociálních sítích jde o „slabý odvar“.

Hnusný obrázek výměnou za citlivá data. Armáda varuje před aplikací těžící z popularity Barbie

Domácí

GLOSA: Barbie? Běžný český šovinista

Film

Reklama

Související témata:
Barbenheimer

Výběr článků

Načítám