Hlavní obsah

Úspěch ve Varech je dobrým startem pro filmy i herce

Právo, Věra Míšková, Berlín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Na baru letní koktejly, na obřích obrazovkách sluncem zalité Karlovy Vary v záři festivalových hvězd - tak přivítali organizátoři karlovarského festivalu své hosty na prezentaci, kterou pořádali v pondělí večer na Berlinale.

Foto: Divadelní soubor Tyl Slaná
Článek

Karlovarský večírek se stal populární akcí, která na festivalu ani mezi stovkami ostatních nezapadne. I letos se tu setkali kolegové z jiných přehlídek, filmoví obchodníci, herečtí agenti, zahraniční novináři a filmaři, mezi nimi například loňský karlovarský laureát ceny za nejlepší mužský herecký výkon Max Riemelt z filmu Napola.

"Je to naše první prezentace v roce," řekl Právu výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha. "A protože Berlín je ještě mrazivý, chceme nabídnout alespoň kousek letní atmosféry karlovarského festivalu, připomenout lidem jeho minulé ročníky a pozvat je na letošní. Po Berlinale startuje inzerce v zahraničním tisku, probíhají jednotlivá jednání, poslední společenskou pozvánku plánujeme na květnový canneský festival," dodal Mucha.

Nadcházející Vary mají v záhlaví čtyřicítku, takže by měly být ještě o něco slavnostnější než obvykle. "Nejde nám o větší ohňostroj, ale spíš o zahájení větší spolupráce s filmovým světem, který si možná víc než my doma uvědomuje, že čtyřicítka znamená hodně pevné místo v kalendáři velkých festivalů. Probíhající jednání s prestižními americkými filmovými časopisy Variety a Hollywood Reporter ukazují, že Vary se staly zajímavé nejen ve středoevropském regionu, ale i dál na západ," řekl Mucha a dodal, že k tomu přispěly i úspěchy filmů, které tu zahájily mezinárodní pouť - nejnověji italský Certi bambini, který se stal Objevem roku při udílení Evropských filmových cen, nebo francouzský film Slavíci v kleci, nominovaný na Oscara.

Úspěch ve Varech zase pomáhá laureátům. Max Riemelt o tom Právu řekl: "Pro moji kariéru to byla zatím nejpodstatnější věc. Najednou mě byla plná média, už jsem nebyl nadějný, ale úspěšný herec, natočil jsem další film a tady na Berlinale zastupuji Německo v projektu Shooting Stars, který představuje dvacítku mladých evropských herců mezinárodnímu filmovému světu."

Úspěch ve Varech jako startovací můstek

Hosté na berlínském večírku se neptají, kdo do Varů přijede: vědí, že to je ještě daleko ve hvězdách. Že tu ale hvězdy budou, o tom svědčí ty, které přijely v minulosti, počínaje Michaelem Douglasem přes Gregoryho Pecka až k vycházejícím. "Zdá se, že naší specialitou je účast mladých talentů, z nichž pak vyrostou velké stars. Stačí jmenovat Leonarda DiCapria, Scarlett Johanssonovou, Keiru Knightleyovou. Ty všechny by dnes s ovacemi vítali od Cannes až po Benátky," připomněla umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová.

Program se už začíná rýsovat. "Sestavujeme porotu, zatím mohu říci, že za Českou republiku v ní bude Zuzana Stivínová. Pro hlavní soutěž máme maďarský a polský film, další vybíráme, protože nám jde o mezinárodní a světové premiéry - řada kinematografií nás hned po Berlinale zve na speciálně pořádané projekce.

Novinkou festivalu bude povýšení sekce Na východ od západu na druhou oficiální soutěž. Připraveny jsou některé přehlídky a retrospektivy jako nový kanadský film, norské filmy s tematikou krajiny a přírody, připomínka tvorby Sama Peckinpaha, od něhož se u nás hrála jen Jízda vysočinou. A protože uplyne 60 let od konce války, budeme hrát i filmy s touto tematikou," řekla Zaoralová.

Reklama

Související články

Berlinale bude ve znamení Francie a Afriky

Historický francouzsko-britsko-jihoafrický soutěžní film Man to Man režiséra Régise Wargniera zahájí ve čtvrtek večer v Berlinale Palastu 55. ročník prvního...

Na Berlinale se představil i Jan Budař

Filmy ve znamení sexu, politiky a rock"n"rollu slíbil ještě před zahájením 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Berlinale 2005 jeho ředitel Dieter...

Přijela Deneuveová, Depardieu se omluvil

Hvězdou víkendového programu 55. Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně byla Catherine Deneuveová, která přijela uvést soutěžní film Andrého Téchiného...

Výběr článků

Načítám