Hlavní obsah

Umění může být i v obýváku. Sběratel a designér spojili v Liberci interiéry a umění pod jednu střechu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lukáš Šoltys je sběratelem uměleckých děl, který hledal nový prostor pro výstavy a prezentaci své sbírky. Jakub Šulc je zase interiérovým designérem, jenž toužil po viditelnějším prostoru pro své interiérové studio. Touhy a samostatné aktivity obou mužů a jejich přátel se teď v Liberci spojily pod jednou střechou.

Foto: Cozy studio - Radek Petrášek

Interiérový designér Jakub Šulc (vpravo) a sběratel umění Lukáš Šoltys otevřeli v historickém centru Liberce studio, v němž propojují interiérový design s uměním.

Článek

Na prestižním místě, v těsném kontaktu s historickými budovami libereckého divadla a radnice, otevřeli unikátní platformu Cozy studio (z anglického cozy - útulný).

V opravdu útulném a příjemném prostoru si mohou návštěvníci vyzkoušet pohodlí sedacího nábytku, který vyrábí Šulcova firma, nebo otestovat designová svítidla či audio sestavy. Do prostoru jsou přitom zakomponovaná umělecká díla a v galerii vznikla opravdová galerie.

„Studio je zastřešením našich občanských aktivit. Je to vlastně kamarádšoft lidí, kterým v Liberci chyběla podobná kulturní platforma. Zjistili jsme, že se v mnoha věcech propojujeme a doplňujeme a že by bylo dobré dát tomu jedno konkrétní místo a jednoticí značku,“ vysvětluje Jakub Šulc.

Designer Jan Plecháč: Sklo má v sobě magii

Kultura

Počátky příběhu společného útulného prostoru leží podle něj ovšem mimo centrum Liberce, na periferii města, v průmyslové zástavbě Kateřinského údolí, místa, kudy z Liberce vede silnice na Bedřichov a dál do Jizerských hor.

V areálu, kde kdysi sídlil národní podnik Interiér, našla zázemí truhlářská dílna a showroom interiérového designu studia Interier-O, v němž designér Jakub Šulc spojil síly s kolegou Ladislavem Dvořákem a truhlářem Radkem Opaleckým.

Foto: Cozy studio - Radek Petrášek

V Cozy studiu nenápadně dáváme podněty k tomu, že umění může být i v obýváku, říká Jakub Šulc.

„Kateřinky vždycky byly průmyslovým údolím a v národním podniku Interiér dokonce pracoval otec a předtím i dědeček mého kolegy a truhláře Radka. Takže my jsme se původně vrátili do míst působení tohoto rodu nábytkářů,“ vypráví Jakub Šulc.

Do centra z periferie

V Kateřinkách podle něj po čase začali hledat prostor, kde by mohli mít sklady. „K dispozici tam bylo jedno celé volné patro. My jsme ale tolik nepotřebovali a museli jsme přemýšlet, co s nadbytečným prostorem. A tak vznikl nápad na galerii výtvarného umění,“ vypráví Šulc.

Galerie dostala jméno Kunst Hala, ale trpěla tím, že byla na periferii. Velké návštěvy zažila jen při vernisážích. „A najednou se naskytl prostor v centru Liberce,“ vysvětluje Šulc.

Foto: Cozy studio - Radek Petrášek

Cozy studio našlo zázemí na prestižním místě v centru Liberce, v bezprostředním sousedství historické radnice i historické budovy Divadla F. X. Šaldy.

Mezi ukázkami moderních interiérů už proběhla například výstava děl Michaela Rittsteina a Petera Angermanna, konaly se tu koncerty, autorské čtení i křest básnické sbírky. Teď se připravuje vystavení děl Milana Knížáka.

„Vždycky se mi líbilo propojovat výtvarné umění s interiérem. Nezdá se to, ale je to poměrně složité. Současní umělci, kurátoři a galeristé vyžadují čistý prostor pro prezentaci vrcholných děl. Když dáte obraz nad sedačku, tak ho podle nich degradujete. U nás prezentujeme umění čistě na galerii, ale zároveň tu nenápadně dáváme i podněty k tomu, že umění může být i v obýváku. Začíná to nést ovoce, daří se to prezentovat, lidé za námi chodí a žije to tu,“ těší Jakuba Šulce.

Identita. Aleš Najbrt provede diváky českým grafickým designem

Kultura

Kdysi nevědomky získal vzácný kubistický nábytek. Dnes ho vystavuje v Praze

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám