Hlavní obsah

Ukradené originály komiksu Muriel a andělé Káji Saudka jsou poprvé vystaveny

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Galerie Tančící dům v Praze vystavuje originální kresby komiksu Muriel a andělé, který Kája Saudek vytvořil podle scénáře Miloše Macourka. Po desítky let ztracené a marně hledané originální podklady tohoto zásadního díla českého komiksu se konečně dostaly zpět do rodinné sbírky Saudkových. Těchto 130 původních kreseb představují autorovi dědicové veřejnosti poprvé.

Ukradené dílo komiksu Muriel a andělé Káji Saudka je po padesáti letech od vzniku a osmi letech soudních sporů vystaveno pro veřejnostVideo: Novinky

 
Článek

Příběh krásné a odvážné Muriel, jejích mocných souputníků z budoucnosti i proradných současníků v čele s generálem Xeronem měl být honosnou ouverturou kolosálního díla: plány autorů zahrnovaly celý tucet rozsáhlých kreslených příběhů.

Saudek jej kreslil a maloval v euforickém tvůrčím rozletu v 60. letech a vášeň z každé jeho stránky přímo čiší. Ostatně, právě si vzal ženu svého života, ta mu porodila syna a dodnes vzpomíná, jak Kája lásku ke své mladé rodině snoubil s prací na svém eposu.

Muriel se inspirovala herečkou Olgou Schoberovou a posléze Saudkovou manželkou Johanou, roli hlavního zloducha kreslil Saudek údajně podle svého bratra Jana.

Soud vyhověl Saudkovým ve sporu o katalog s komiksem Muriel a andělé

Kultura

„Mělo to být vpravdě veledílo. Komiks samotný, v západních produkcích obvykle tvořen celými týmy kreslířů a letteristů, měl vytvořit Kája sám, dle Macourkovy scenáristické předlohy. O jeho úspěchu neměli pochybností, a tak hned plánovali také filmové zpracování,“ přibližují podle vzpomínek Johany Saudkové pozadí vzniku komiksu kurátoři výstavy a dodávají: „Na knize Kája pracoval den co den, celý rok: vždyť první díl, Muriel a andělé, tvoří 130 kolorovaných obrazů s precizní a detailní perokresbou!“

Foto: Novinky

Saudkova rodina se o dílo soudila osm let.

Komiks se ale následně ztratil. Paní Saudková Novinkám vyprávěla příběh, jak šel komiks do tisku. Kája chtěl komiks na konci 60. let vydat, ale prý byla špatná doba a vydavatelé radili umělcovi s vydáním počkat. Saudek nechal své dílo v tiskárně.

Po roce si pro něj chtěl dojít, ale zjistil, že komiks se v tiskárně už nenachází, někdo celou jeho roční práci zcizil! Léta se pak snažil zjistit, kdo to byl, dával výzvy do novin, jestli někdo neví, kde se nachází Muriel, ale bezvýsledně. „Lidé sice volali, ale jen si vymýšleli, nikdo nic nevěděl,” vzpomíná Johana.

Po dlouhých letech, kdy už byl Kája v kómatu v nemocnici (upadl do něj v roce 2006), se paní Johaně ozval nějaký pán, že ví, kde je Muriel. Ale neměl v úmyslu jí říct, kde je, chtěl jen autorská práva.

Soud vyhověl Saudkovým ve sporu o katalog s komiksem Muriel a andělé

Kultura

Tehdy začal kolotoč „detektivní“ práce, dohledávání, podání trestních oznámení a soudních sporů. Prokázalo se, že celou dobu měl originál muž, který v tiskárně tehdy pracoval. Jeho dědicové komiks prodali a po další změně majitele se dostal do dražby, těsně před ní ho v roce 2014 zabavila policie. Spravedlnosti bylo učiněno zadost a veřejnost má nyní konečně možnost se se Saudkovým veledílem seznámit.

„Jsem dojatá, že jsme to dokázali. Že se to našlo. Jen mě mrzí, že se toho Kája nedožil. Byl by moc rád,“ řekla Novinkám Johana Saudková. Saudek zemřel v roce 2015.

Celoživotní dílo Jana Saudka v Uherském Hradišti

Kultura

Veřejnost nyní má jedinečnou možnost osobního seznámení: s Muriel a anděly, Macourkovým příběhem a kresbami Káji Saudka v jejich původní podobě. A je to poprvé, co se tento poklad ukazuje světu – dosud jej mohli vidět pouze ti, kteří jej zrovna měli ve své moci, a krátce také zájemci o jeho dražbu, než dílo zabavila policie.

Tehdejší zásah byl také záchranou celého díla, které by se jinak zřejmě rozprodalo a po jednotlivých listech by putovalo k různým majitelům.

Foto: Novinky

Součástí výstavy jsou i jiné Kájovy malby.

„Jsme velmi rádi, že zde tato díla můžeme vystavovat. Celou sbírku najdete v druhém suterénu trezorové místnosti Tančícího domu, ve zbytku výstavy máme to nejlepší ze sbírek Káji Saudka, jako například oleje nebo grafické listy, které také veřejnost nemohla nikdy vidět,“ řekl ředitel Tančícího domu Robert Vůjtek.

Výstava se koná od 1. června a potrvá do 31. března 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám