Hlavní obsah

Celoživotní dílo Jana Saudka v Uherském Hradišti

Právo, bac, ČTK

Světově uznávaný fotograf Jan Saudek poprvé vystavuje v Uherském Hradišti. Kolekci poskládanou z výběru jeho celoživotní tvorby mohou zhlédnout návštěvníci Slováckého muzea do 6. února denně od 9 do 17 hodin.

Foto: Jan Saudek

Erotická fotka s názvem Let pochází z roku 1983.

Článek

„Jde o pečlivě vybraný průřez od nejstarších témat spjatých se vzpomínkami na dětství či známými figurálními motivy až po poslední díla, v nichž Jan svým osobitým až provokativním způsobem zachycuje ženské tělo jako oslavu jeho krásy a přirozenosti. Vystaveny jsou i některé z ikonických fotografií, dobře známých široké veřejnosti,“ uvedl Pavel Chmelík z Galerie Artrium, která spolu se Slováckým muzeem výstavu pořádá.

Jan Saudek letos oslavil 86. narozeniny, za sebou má už více než čtyři sta samostatných výstav po celém světě. „Tato výstava bude opět jiná. Jan nemá ve zvyku dělat věci stejně, což se odráží i v jeho tvorbě. Uherské Hradiště se stane místem, kde kromě největší výstavní kolekce posledních dob budou některé fotografie k vidění na veřejnosti již naposledy,“ uvedl Pavel Chmelík.

Mnohé z vystavených fotek jsou staršího data a staly se legendárními nejen svou mediální známostí, ale i sběratelskou nedostupností, jejich negativy už totiž nejsou k dispozici. Jan Saudek se věnuje převážně ateliérové kolorované fotografii. Jeho práce ovlivnila celosvětovou fotografii, dalším umělcům slouží k inspiraci i prosté nápodobě. Jedním z příkladů je jeho nápad vyfotit torzo nahého muže, který svírá v náručí novorozeně.

Návštěvníci si budou moci vystavené originály fotografií zakoupit. Kromě nich budou v nabídce i vybrané knihy, sběratelské plakáty nebo pohlednice.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám