Hlavní obsah

Seriál To se vysvětlí, soudruzi! nabídne komediální návrat do normalizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komedie, parodie, sci-fi, detektivka, horor a western. Všechny tyto žánry spojuje nový seriál České televize To se vysvětlí, soudruzi! Na obrazovkách bude k vidění po osm nedělních večerů od 3. března.

Foto: ČT

Vědci (Jiří Macháček a Jan Cina) a estébáci (Anna Fialová a Leoš Noha)

Článek

V seriálu budou v osmdesátých letech minulého století vědci z Ústavu paranormálních jevů, v podání Jiřího Macháčka a Jana Ciny, zkoumat detektivní případy, které se stanou za zvláštních, někdy až nadpřirozených okolností. Na paty jim budou šlapat estébáci, které hrají Anna Fialová a Leoš Noha.

Pro Jiřího Macháčka je to první seriálová role. Přesvědčila ho prý kvalita scénáře.

„Přečetl jsem si první díl a bavil jsem se. Říkal jsem si, že když se bavím při prvním čtení, mohlo by to fungovat. Četl jsem další díly, pořád jsem se bavil a čekal jsem, co bude dál. Byl jsem napjatý. Až do konce. Říkal jsem si, že má smysl to zkusit. Léta letoucí jsem tvrdil, že nechci točit seriály, protože jsem si je vždycky představoval jako něco, co není tak propsané a kvalitní jako celovečerní film. Ale tady jsem narazil na něco, co jsem za kvalitní a propsané považoval, víc než spoustu celovečerních scénářů, které se mi za posledních pět let dostaly do ruky,“ řekl Macháček na představení prvního dílu.

Jan Cina: Při natáčení „To se vysvětlí, soudruzi!“ se pohybujeme v hezké nostalgii

Film

To proběhlo v budově Národního muzea, v sále, kde dřív sídlilo Federální shromáždění. Už to podle Macháčka bylo trochu paranormální.

„Že tady budu, jsem si nedokázal představit ani za bolševika, ani v devadesátých letech,“ dodal.

Foto: ČT

Jiří Macháček a Jan Cina v novém seriálu To se vysvětlí, soudruzi!

Seriál natočili režiséři Matěj Chlupáček a Michal Samir podle scénáře, na kterém spolupracovali Miro Šifra, Lucie Vaňková a Marie Stará.

„Tento seriál se nevrací pouze do naší nedávné historie, ale je také návratem ke koprodukční spolupráci s německými televizními společnostmi,“ řekl generální ředitel České televize Jan Souček.

„Diváci na obou stranách naší západní hranice si dodnes pamatují Arabelu, Návštěvníky nebo Létajícího Čestmíra. V případě série To se vysvětlí, soudruzi! se Česká televize dohodla na spolupráci s veřejnoprávní ZDF,“ dodal.

V seriálu, který na obrazovkách poběží po skončení úspěšného Smyslu pro tumor, dále hrají Darija Pavlovičová, Lenka Termerová, Richard Stanke, Ján Jackuliak, Michal Kern, Tomáš Kobr a Kampan Soni. Hudbu složil Ondřej Gregor Brzobohatý.

Matěj Chlupáček: Máme velkou historii sci-fi a fantasy filmů

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám