Hlavní obsah

OBRAZEM: 87 let na scéně. Jiřina Bohdalová představila nový film Svatá

Před třemi lety věnoval herečce Jiřině Bohdalové k jejím kulatinám Marek Epstein scénář. Za tři roky podle něj vznikl televizní film. Natočil ho režisér Jiří Strach a slavnostní premiéru si odbyl ve čtvrtek večer v pražské Lucerně. Diváci ČT, pro niž snímek vznikl, jej uvidí v neděli 19. května od 20.10.

Upoutávka k filmu SvatáVideo: Česká televize

 
Článek

„Oslavujeme 87 let Jiřiny Bohdalové na herecké scéně,“ uvedl v Lucerně ve čtvrtek moderátor Aleš Cibulka.

Tvůrci dále prozradili, že přípravy na natáčení trvaly téměř dva roky. Štáb Jiřího Stracha pak film Svatá natáčel loni v srpnu a září.

Svatá (2024)

  • Olga (Jiřina Bohdalová) je devadesátiletá vitální důchodkyně, která žije v postarším domku společně se svojí dcerou, učitelkou Hanou (Lenka Vlasáková). Jejich vzájemný vztah je poněkud napjatý a nejspíš poznamenaný nejedním šrámem z minulosti. Olga přežila hrůzy gulagu a dnes o tom píše knížky a vypráví na besedách. Své posluchače dokáže přesvědčit i zaujmout, díky čemuž se o ni začínají zajímat také novináři. Mezi nimi je i reportérka Dastychová (Pavla Beretová), která, zdá se, ví o Olze v danou chvíli víc než kdokoliv jiný v této zemi. A chystá se s tím jít ven.
  • Příběh byl inspirován skutečností, a to vyprávěním Věry Sosnarové (1931-2024).

Přál jsem si najít příběh, ve kterém hraje hlavní roli žena požehnaného věku. Nechtěl jsem banální story žoviální seniorky, protože takových už paní Bohdalová pár sehrála. Hledal jsem příběh zajímavé, silné postavy, která mě bude bavit a iritovat zároveň. A pak jsem byl upozorněn na neuvěřitelné osudy jedné dámy, která se stejně jako naše hrdinka pohybuje na hranici hrdinství a podvodu. Její příběh měl všechny chutě, které jsem hledal a potřeboval,“ vzpomínal Marek Epstein.

V Lucerně pak také slíbil, že by mohl ještě paní Bohdalové dodat komedii. „Čekám na nápad,“ zmínil.

Anketa

Pustíte si v neděli večer Svatou (2024) s Jiřinou Bohdalovou?
Ano, určitě
73,7 %
Ano, jestli budu mít čas
6,8 %
Ne, ale podívám se na ni později
5,9 %
Ne, podobný film mě neláká
13,6 %
Celkem hlasovalo 1503 čtenářů.

Jarní program ČT: Dobré ráno, Brno! II. Film s Jiřinou Bohdalovou, seriál s Jiřím Bartoškou

Kultura

Režisér Jiří Strach: Svatá je film zralý na Českého lva

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám