Hlavní obsah

Tipy Lenky Reinerové

Novinky, avr, kč, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatelka Lenka Reinerová uvádí, co ji zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou výstava Adolfa Borna a nahrávky Českého klavírního tria na albu Klavírní tria Mendelssohna a Čajkovského.

Foto: archiv Jarka Šimka

Kamarádi a kolegové Jarek Šimek a Iveta Bartošová v době vzniku nahrávek.

Článek

Tipy Lenky Reinerové

Čtu: Paměti Gabriela Garcíi Márqueze Žít, abych mohl vyprávět. Je to krásná knížka. Mám slabost pro literaturu Latinské Ameriky.

Poslouchám: Radiožurnál. Byla bych jen ráda, kdyby mezi zprávami bylo méně stupidních písniček.

Viděla jsem: Německý film Good bye, Lenin! Jsem strašně ráda, když jdu na seriózní film a můžu se přitom také z plna hrdla smát.

Internet: Nepoužívám. Nemám ani počítač. Píšu na velice starém psacím stroji, který je můj kamarád.

Adolf Born dospělým i dětem

Akvarely a pastely, lepty a litografie z osobního majetku Adolfa Borna představují reprezentativní průřez tvorbou tohoto významného českého malíře a grafika. Návštěvníci uvidí i dosud nevystavené originály ilustrací k La Fontainovým Bajkám a Dumasovým Třem mušketýrům. Tyto dvě knihy vyšly nedávno v pražském nakladatelství BRIO a setkaly se se značným zájmem. Výstava je komponovaná tak, aby atraktivně oslovila velké i malé diváky.

Atrium, Praha, Karlovo náměstí, 18.2. - 31.3.

České trio: Klavírní tria Mendelssohna a Čajkovského

Komorní soubor České trio prošel od svého vzniku v roce 1945 (navázal na Smetanovo trio) různými proměnami. V současném složení Milan Langer (klavír), Dana Vlachová (housle) a Miroslav Petráš (violoncello) natočil album s dvěma skladbami autorů romantismu a postromantismu - klavírní trio d moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho z roku 1839, dílo z mládí skladatele, a Klavírní trio a moll P. I. Čajkovského z roku 1882. Obě díla našla v podání souboru citlivé interprety, kteří vystihli pohádkovou snivost prvního i inspiraci ruskými písněmi druhého autora a podařilo se jim natočit skutečně reprezentativní album klasické "komořiny".

ArcoDiva, 76:30

Reklama

Výběr článků

Načítám