Hlavní obsah

Téměř sto exponátů od více než čtyřiceti autorů míří na přehlídku do Milána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Síla i křehkost českého skla a porcelánu naplno promluví v Mekce designu a módy, v italském Miláně. A bude to svátek, jaký tuzemská designérská scéna v novodobé historii nezažila. Téměř sto exponátů od více než čtyřiceti autorů bude k vidění na milánském týdnu designu, jenž se koná od 17. do 23. dubna.

Foto: Anna Pleslová

Porcelánové Selfie vázy od Terezy Hruškové

Článek

„Naším cílem je internacionalizovat český design. Existuje u nás silná designérská komunita, která se dokáže prosadit i v zahraničí. A my jí tím chceme pomoci,“ řekl na tiskové konferenci k akci Jan Press, ředitel Moravské galerie v Brně.

Výstava se jmenuje Made By Fire, čímž autoři odkazují na způsob, jakým vybraná díla většinou vznikala. Všechna totiž pocházejí z výhně českých pecí. „Rozhodli jsme se ukázat český design v  čerstvém pohledu. Zároveň nezavíráme oči před současnými problémy, takže chceme celou expozici zasadit i do kritického kontextu. Krize ukazují nejen na to, jak jsme schopní na ně reagovat, ale i na to, jestli má v současné době smysl zachraňovat řemesla,“ představila základní koncepci kurátorka Eva Slunečková.

Foto: Hana Knížová

Ukázka z prezentace českého designu Made by Fire, která jede do Milána.

Špičkový tým kurátorů a tvůrců se sešel pod taktovkou Moravské galerie v Brně, pořadatelů pražského Designbloku i ministerstva kultury. Architektonické řešení měl na starosti designér Maxim Velčovský. A ten svým nápadem umístit některé exponáty na modré a červené barely jde rovnou k podstatě.

„Ty barely slouží jako sokly pro vystavená díla a symbolizují vztah člověka, který navrhuje, a průmyslníka, který ty věci vyrábí z nějaké energie. Barel je symbol ropy, jejíž cena ovlivňuje cenu energie, za kterou my designéři vytváříme. To, jak je drahá energie, tak je drahý i ten produkt. Po výstavě se barely vrátí na různá místa a budou fungovat dál,“ vysvětlil designér, který bude v Miláně vystavovat takzvanou sněhovou vázu a jako umělecký ředitel Lasvitu uvede obrovský skleněný mrak, z něhož potečou optická vlákna.

Foto: Hana Knížová

Ukázka z prezentace českého designu Made by Fire, která jede do Milána.

Kromě zavedených jmen, jakými jsou Jiří Pelcl, Martin Janecký nebo Rony Plesl, představí svá porcelánová, keramická nebo skleněná díla Antonín Tomášek, Tereza Sluková, František Jungvirt nebo značky LLEV a Dechem. Studio Olgoj Chorchoj po šestnácti letech vzkřísí své majestátní lustry, které vznikly ve spolupráci s výtvarníkem Jiřím Černickým.

Tadeáš Podracký připravil unikátní objekt z kolekce Metamorphosis. „V tomhle díle řeším, co se děje se sklem, když skončí jeho životní cyklus. Zjistil jsem, že i rozbité sklo má svou vizuální hodnotu. Se střepy pracuju volně rukama, lepím je dohromady, nepotřebuju k tomu pece,“ vysvětlil.

Po skončení milánského týdne designu se výstava znovu otevře letos na podzim na Designbloku, konkrétně v Míčovně Pražského hradu, a následně v prostorách Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galerie v Brně.

Češi jedou do Milána. Vezou tam špičkový design

Kultura

Autorka tvořící pod značkou Dick Wolf: Tlak a stres mě zablokovávají

Kultura

Reklama

Související témata:
Tereza Hrušková (umělkyně)

Výběr článků

Načítám