Hlavní obsah

Takoví normální superhrdinové

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Se zcela mimořádnými schopnostmi, pověstí superhrdinů a také s docela obyčejnými rodinnými starostmi (děti zlobí, rodiče pro ně nemají pochopení) přicházejí do českých kin Úžasňákovi. Nový americký film studia Pixar posouvá možnosti animovaného filmu zase o kus dál, ale především výborně baví.

Foto: Zlaté jablko
Článek

Bob Paar kdysi patřil mezi nejskvělejší superhrdiny. Tenkrát se jmenoval pan Úžasňák a co chvíli jen tak mimochodem zachránil někomu život. Zamiloval se do slečny Elastičky, jeho láska byla vyslyšena a vznikl z nich skvělý tým.

Jenže shodou nešťastných náhod a žaloby, která rozpoutala nesmyslné soudní spory, bylo na nejvyšších místech rozhodnuto, že všichni superhrdinové se ráčí odebrat do důchodu, přestěhují se někam, kde je nikdo nezná a začnou žít jako obyčejní lidé.

Není lehké být superhrdinou

Z Úžasňákových jsou tedy Paarovi. Mají tři děti, jejichž zděděné superschopnosti krotí s veškerou rodičovskou autoritou a snaží se žít docela normálně. Bob příšerně ztloustl, nudí se jako úředník, ale problémy s úřady by nerad. Jenže co počít, když je vaším největším koníčkem zachraňování světa?

Bobovi nezbývá, než se alespoň občas večer pod záminkou kuželek vytratit z domu a společně s někdejším parťákem Mražounem si trochu "zasuprovat" ku prospěchu bližních. A pak přijde zpráva s pozváním na vzdálený ostrov a k nové záchranné akci...

Studio Pixar, které je podepsáno například pod filmy jako Toy Story - Příběh hraček, Příšerky s.r.o. a naposledy Hledá se Nemo, se poprvé pustilo do animovaného filmu s lidskými postavami. Scenárista a režisér Brad Bird mu totiž nabídl příběh, který by se dal stejně dobře natočit jako hraný film - komedie, plná výborných nápadů a připomínek známých superhrdinů.

Úžasňákovi jsou nicméně animovaní, a to s použitím nejmodernějších technologií. Animátoři jim - po vzoru klasických loutek - vyrobili na počítači kostry, svaly, kůži a oblékli je do šatů, které pro ně vymyslel módní návrhář a krejčí. Bylo navrženo 150 oděvních prvků, které se chovají jako skutečná látka.

Víc se pobaví dospělí a mládež než malé děti

A i když se film odehrává ve stovce prostředí, mimo jiné v hustě osídleném městě, na ostrově, v zarostlé džungli a je v něm spousta efektních scén, režisér o něm říká: "Při natáčení jsem pochopil, že nechat pomocí digitální grafiky explodovat celou planetu je mnohem jednodušší než naanimovat, jak jeden člověk zatahá druhého za košili."

Úžasňákovi se odehrávají v současnosti, ale vracejí se i k hrdinům pro pamětníky. Bird chtěl vytvořit svět, který by byl plný odkazů na popkulturu - se všemi šikovnými hračkami, které známe ze špionážních filmů, s komiksovými hrdiny a ďábelskými zápornými postavami. Z toho hlediska si asi užijí víc dospělí nebo alespoň dospívající diváci než malé děti, pro které tento animovaný film moc není.

I když totiž Bird napsal zároveň film o normálních rodinných vztazích, s humorem i napětím, jaké přináší každý pořádný boj o záchranu světa, předškoláci mu jednak příliš neporozumí, jednak je přece jen drsnější (i delší), než je pro ně vhodné.

Film přichází do kin v 31 nadabovaných kopiích, pro které ho výborně namluvili Jaromír Meduna, Tatiana Vilhelmová, Pavel Kříž a další populární herci. Dvě kopie se hrají v originálním znění s titulky.

Úžasňákovi, USA 2004

Scénář a režie: Brad Bird, hudba: Michael Giacchino

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám