Hlavní obsah

Sudetský tulák. Zámek osobního lékaře Františka Josefa I. zůstal opuštěný

Novinky, Stanislav Dvořák

Na okraji Doupovských hor na západě Čech se ukrývá mezi strmými kopci malá tichá obec Velichov. Uprostřed překvapí opuštěně působící zámek, který má zajímavou historii.

Foto: Archív Stanislava Dvořáka

Zámek Velichov v roce 2018

Článek

Zámek, který je poprvé písemně zmiňován roku 1621, kdy bylo sídlo poničeno bavorskými vojáky, prodala roku 1651 Kateřina Eleonora Mörderová, rozená Šliková, panu Olivierovi, svobodnému pánu z Wallisu. Jan František svobodný pán Hessler zde v letech 1747–1755 nechal vybudovat pozdně barokní zámek.

V 19. století ho koupil významný lékař Josef Löschner, který se narodil v roce 1809 v nedaleké Kadani, kde dnes mají i Löschnerovo náměstí. Löschner nastoupil na tamní gymnázium a v Praze pak vystudoval medicínu. Stal se významným odborníkem, profesorem na lékařské fakultě a jedním ze zakladatelů balneologie (věda o léčivých vodách a lázních).

Později byl osobním lékařem Bedřicha Smetany a dokonce císaře Ferdinanda I. a pak Františka Josefa I. Vláda ho pověřila i reformou rakouského zdravotnictví.

Po padesátce se lékař znovu usadil v rodné Kadani, pomohl založit sirotčinec a nechal opravit kostel sv. Anny. Po smrti matky se ale rozhodl, že přesídlí na zámeček. To už byl lékařem Františka Josefa I., znal se také s císařovnou Sissi a s princem Rudolfem.

Foto: Rudolf Voleman , Právo

Zámek ve Velichově, který má být převeden z vlastnictví kraje na Karla Eugena Czernina.

K jeho přátelům patřil i známý podnikatel Heinrich Mattoni, který obchodoval s tamní minerální vodou po celém světě a o kterém před pár lety natočila Česká televize seriál. Löschner byl za své zásluhy povýšen do šlechtického stavu. Zemřel roku 1888 a byl pohřben ve Velichově, kde se hrob zachoval dodnes. Na jeho pohřeb prý přišlo 700 lidí.

Zámku se bohužel nedaří moc dobře. „Zámek patří panu Czerninovi, kterému byl v rámci restitučního řízení v roce 2012 vrácen, před tím patřil Karlovarskému kraji. Státní pozemkový úřad ČR ale z moci úřední obnovil řízení, kterým byl zámek vydán, takže je majetek na katastru „zaplombován“ a pan Czernin ho sice může udržovat, ale je v nejistotě, zda mu nebude zase odebrán,“ vysvětlila starostka Velichova.

Sudetský tulák

Foto: Stanislav Dvořák

Sudetský tulák

Sudetský tulák je dlouhodobá série kulturně-historických článků. Máte podněty k sudetským tématům? Zašlete je autorovi na: stanislav.dvorak@novinky.cz.

„Zámek ve Velichově byl vydán Dipl. Ing. Eugenu Czerninovi v roce 2012 – jedná se se o majetek zapsaný v pozemkových knihách na Josefinu Czerninovou. Rozhodnutí o obnově řízení z moci úřední bylo vydáno 27. 3. 2015. Důvodem pro obnovu byly skutečnosti, které vyšly najevo v trestním řízením proti osobám, které rozhodly o zachování čs. občanství původní majitelky nemovitostí a které mohly odůvodňovat jiné řešení otázky, jež byla předmětem rozhodování. Spor je nadále předmětem soudního řízení,“ sdělil Státní pozemkový úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám