Hlavní obsah

Stane se formát NFT novou tradicí v klasickém umění? Šíří se i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NFT. Tři písmenka, jež dorazila i k nám. Jde o formát, kdy se umění prodává ve virtuálním prostoru. Věnují se mu mimo jiné Jan Sládečko, Michal Škapa, Ondřej Zunka nebo Kryštof Brůha. Začínají ho prezentovat i galerie (první byly pražské DSC Gallery a Chemistry Gallery), objevíme ho na aukcích uměleckých předmětů.

Foto: autor fotky: Jan Šída, PRÁVO, Novinky

Umění NFT patří k moderním rozvíjejícím se stylům

Článek

„NFT představuje formát, který umožňuje dílo dostat na trh s uměním. Je to určitý certifikát, který vlastníkovi garantuje pravost i legalitu nabytí. Digitální dílo tohoto druhu vstupuje tedy na trh přes technologii NFT. Práce nás galeristů tkví v tom, abychom ho prezentovali v té vizuální formě, která dané dílo nejlépe specifikuje,“ uvádí Tomáš Hejtmánek mladší, který v pražské galerii Arthouse Hejtmánek představil dvě díla NFT v rámci výstavy Umění rámu.

Rybaření na virtuálním trhu

Důležitý je pro tento druh umění nejen virtuální trh, z nichž nejznámější je OpenSea, ale i takzvaný Blockchain (tedy blokový řetězec), což představuje jakousi decentralizovanou online knihu účetních záznamů. Ta by měla vlastnická práva pevně zakotvit, aby je nikdo nepovolaný nemohl skutečnému majiteli odcizit nebo jeho jménem obchodovat a vydělávat na jeho úkor.

Při platbách se využívají kryptoměny, přičemž nejpoužívanější z nich je ethereum (lze je směnit za běžnou světovou měnu). Díky nim si každý může na virtuálním trhu koupit umělecký artefakt, případně prodat vlastní dílo.

Ale formát NFT se od samotné kryptoměny liší. Tu si můžeme představit jako klasické mince, přičemž každá z nich má stejnou hodnotu, NFT formát je pokaždé originální, a nelze je tedy zaměňovat za jiný.

Podvody? Ale ano, jsou

Přesto ale k podvodům dochází. Nejčastějšímu se říká phishing (z anglického fishing, tedy rybaření). Podvodník se vydává za majitele díla, investora či banku a snaží se z oběti vylákat osobní data a přihlašovací údaje k jeho účtům.

To se stalo třeba v případě sběratele a obchodníka s NFT uměním známým jako Pranksy. Na konci srpna 2021 byl podveden při nákupu falešných digitálních uměleckých děl britského streetartového umělce Banksyho.

Tohle je umění! Jeden z nejbohatších britských výtvarníků pálí v galerii tisíce svých obrazů

Kultura

Počítačový hacker dokázal vložit odkaz na Banksyho oficiální stránky a propagovat aukci NFT na trhu OpenSea. Práce zobrazující pixelovaného avatara s továrnami za ním symbolizuje škody na životním prostředí způsobené těžbou. Pranksy za něj zaplatil zaplatil téměř 100 ethereů, tedy 341 500 dolarů.

Jiný Banksyho obraz (jeho spolupracovník však uvedl, že tvůrce nikdy nevytvořil žádné NFT dílo) byl spálen, aby byl následně převeden do NFT formátu. Tímto způsobem je dílo uchováno ve virtuálním světě.

Mladé umění táhne

NFT Tokeny se začaly objevovat v letech 2014 a 2015. Počátky souvisí s vývojem digitálních her. V roce 2017 vznikl NFT projekt amerického studia Larva Labs CryptoPunks, poté se objevila blockchainová hra CryptoKitties společnosti Axiom Zen z kanadského Vancouveru.

Ta se stala velmi úspěšným obchodním artiklem. Nejdráže se jedna z nich prodala za 600 ethereů, což v dané době odpovídalo sumě 172 tisíc dolarů.

Národní basketbalová asociace (NBA) v USA začala v roce 2020 prodávat NBA Top Shots, krátké klipy basketbalových střel podobné populárním sportovním kartičkám. Každý z nich je jedinečný, má vlastní hodnotu a nelze jej nahradit jiným. V současné době jsou na špičkové úrovni NFT tvůrci především v USA, dále v Anglii či Itálii.

V naší zemi jsme teprve na začátku

V České republice se umění ve formátu NFT teprve rozjíždí. Věnují se mu mladí umělci odkojení digitálním uměním (Ondřej Zunka), výrazné osobnosti graffiti scény (Michal Škapa, Jan Kaláb) i představitelé starší generace tvůrců, třeba Jiří Černický.

Rapper Rytmus: NFT? Jsem vždycky rád, když si mohu připsat prvenství

Kultura

„NFT s názvem Studený oheň byl můj první počin v tomto směru. Už několikrát jsem přemýšlel, že něco podobného vytvořím, ale zatím jsem neměl čas a energii nápad dotáhnout. Teď se naskytla skvělá příležitost a spojil jsem se s Arthouse Hejtmánek, se kterými spolupracuji poněkolikáté a vždy s velkou radostí,“ uvedl Škapa.

Co je NFT?

Zkratka NFT označuje anglický termín Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelný token. Jde o novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchain – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny.

NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě. Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory.

NFT tokeny jsou navíc odolné proti padělání. Lidé je mohou uchovávat ve své vlastní blockchainové peněžence, což je v podstatě obdoba digitální peněženky.

„Klíčem k uchopení NFT není být za každou cenu jeho součástí, je to spíše komplexní chápání systému tak, jak je pro nás srozumitelný, pro digitální umění nenahraditelný a do budoucna udržitelný,“ dodává Tomáš Hejtmánek mladší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám